Εφοδιάστε το με ωφέλιμα… βακτήρια

Εφοδιάστε το με ωφέλιμα… βακτήρια

Πώς να μην καταστρέφετε τα φιλικά για τον οργανισμό του βακτήρια

Όταν το βλέπετε να βάζει στο στόμα του ένα παιχνίδι που πριν λίγο κυλιόταν στο πάτωμα σας πιάνει πανικός και κάθε φορά που ρίχνει την πιπίλα του κάτω την αποστειρώνετε πριν του την ξαναδώσετε. Θεωρείτε δε πως το σπίτι σας πρέπει να αστράφτει από καθαριότητα και η απολύμανση είναι το μόνιμο άγχος σας, ειδικά στα σημεία που μπουσουλάει/κυλιέται/παίζει το παιδί. Δεν είναι παράλογο να θέλετε ένα χώρο όπου δεν θα υπάρχουν βακτήρια, αλλά στην πραγματικότητα πολλά από αυτά τα βακτήρια του κάνουν τελικά καλό!

Φυσικά δεν σας παροτρύνουμε να μην καθαρίζετε το σπίτι, αλλά περισσότερο να μην σας γίνει έμμονη ιδέα ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο αντιβακτηριδιακά σαπούνια-προϊόντα ή ότι πρέπει να απολυμαίνετε διαρκώς τον χώρο. Τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα ναι μεν προστατεύουν από μολύνσεις αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καταστροφή των ωφέλιμων για τον οργανισμό βακτηρίων, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πού βοηθούν τα καλά βακτήρια;

Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ωτίτιδας, κοιλιακού πόνου, διάρροιας, διατροφικών αλλεργιών, μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος. Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος ή του βήχα και του πυρετού. Για να βεβαιωθείτε ότι έρχεται σε επαφή με τα «σωστά» βακτήρια ακολουθήστε δύο βασικούς κανόνες.

Προσφέρετε τα σωστά γεύματα. Μια καλή λύση είναι να προσφέρετε τροφές που περιέχουν ή βοηθούν στην διατήρηση των ευεργετικών για τον οργανισμό βακτηριδίων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας προβιοτικά (π.χ. κεφιρ, ξινόγαλα, ενισχυμένο γιαούρτι και γάλα), ενώ στην δεύτερη ανήκουν τροφές, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σπαράγγι, οι μπανάνες, το ψωμί ολικής αλέσεως και το μέλι (για παιδιά άνω του 1 έτους).

Κάντε ασφαλείς επιλογές.Μην εκθέτετε το μικρό σας στον καπνό του τσιγάρου, μιας και εκτός πολλών άλλων κακών αυτός μπορεί να σκοτώσει τα ωφέλιμα βακτήρια. Επίσης αποφύγετε τα αντιβιοτικά αν δεν υπάρχει λόγος, καθώς εκτός από τα βλαβερά καταστρέφουν και τα καλά βακτήρια. Αν ο γιατρός σας έχει συστήσει αντιβίωση τότε φροντίστε το μικρό σας να λαμβάνει προβιοτικά από τη διατροφή του για να έχει αρκετό απόθεμα ωφέλιμων βακτηρίων στον οργανισμό του.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Προβιοτικά, σύμμαχοι ζωής!».

Ρίξτε ακόμα μια ματιά στο αγαπημένο μας άρθρο: "Λερωθείτε, κάνει καλό!"