Ασφάλεια στην παιδική χαρά!

Ασφάλεια στην παιδική χαρά

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για ξέγνοιαστες ώρες παιχνιδιού.

Η παιδική χαρά είναι το μέρος που το παιδάκι σας θα επιλέγει για την διασκέδασή του. Θα το ρωτάτε «που θες να πάμε;» και θα φωνάζει χαρούμενο «στην παιδική χαρά, στην παιδική χαρά!». Κι αυτό δεν είναι διόλου περίεργο αφού είναι ένα μέρος αποκλειστικά φτιαγμένο για τους μικρούς μας φίλους. Εκεί υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια για κίνηση, στροβιλισμό και σκαρφάλωμα, ό,τι ακριβώς αγαπά κάθε μπόμπιρας σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά και άλλα παιδάκια για να μοιραστεί την χαρά του παιχνιδιού!

Παρότι, όμως, δημιουργήθηκε για να ψυχαγωγεί μικρά και μεγάλα ζουζουνάκια δεν είναι ένας χώρος απόλυτα ασφαλής. Γι’ αυτό προστατεύστε το βλαστάρι σας επιλέγοντας την κατάλληλη παιδική χαρά και μαθαίνοντάς τους στοιχειώδεις κανόνες.

  • Επιλέξτε, ει δυνατόν, μια παιδική χαρά που αντί για βότσαλο να έχει χλοοτάπητα ή άμμο.
  • Επιθεωρήστε τα παιχνίδια και δείτε μήπως υπάρχουν σπασμένα ή σκουριασμένα σίδερα, αιχμηρές μεταλλικές γωνίες και γενικά κρυμμένες παγίδες. Γενικά, μια καλή παιδική χαρά πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση και να μην έχει σκουπίδια.
  • Επιλέξτε μια παιδική χαρά που να διαθέτει φυσική (με δέντρα) ή τεχνητή (με συρματόπλεγμα, πεζούλια κτλ.) περίφραξη. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει της προσοχής σας και να πηδήξει στον δρόμο ή να το «σκάσει».
  • Βεβαιωθείτε πως είστε πάντα κοντά του και μην παίρνετε τα μάτια σας από πάνω του.
  • Επιλέξτε για την διασκέδασή του παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του. Τα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, έχουν ειδικές πλαστικές κούνιες με κάθισμα σαν… βρακάκι. Εκείνες που έχουν μεγάλα ανοίγματα ή δεν έχουν πλάτη είναι για μεγαλύτερα παιδιά.
  • Παιδική χαράΠείτε του να μην στριφογυρίζει τις κούνιες γιατί θα ξετυλιχθούν μόλις τις αφήσει κι έτσι μπορεί να χτυπήσει.
  • Διδάξτε το να μην περνάει ποτέ μπροστά ή πίσω από μια κούια στην οποία κάποιος λικνίζεται.
  • Πείτε στο παιδάκι σας να περιμένει μέχρι ο μύλος να σταματήσει τελείως για να ανέβει. Επίσης, ζητήστε του να κρατιέται καλά και να μην χοροπηδάει πάνω του.
  • Στην τραμπάλα θα πρέπει να μάθει πότε είναι η ώρα για να σηκώνεται. Εάν σηκωθεί όταν το άλλο παιδάκι βρίσκεται στον αέρα ή εάν το άλλο παιδάκι εγκαταλείψει το παιχνίδι χωρίς να έχουν και τα δύο παιδιά τα πόδια τους στο έδαφος, τότε σίγουρα κάποιος θα χτυπήσει.
  • Τέλος, στην τσουλήθρα καλό θα ήταν να μάθετε στο παιδάκι σας να μην ανεβαίνει ανάποδα και να περιμένει να κατέβουν και να σηκωθούν τα παιδιά που είναι μπροστά για να προχωρήσει. Επίσης, είναι αναγκαίο να μάθει να μην κάθεται στην βάση της για πολύ ώρα, μιας και το επόμενο παιδάκι μπορεί να μην είναι τόσο προσεκτικό!

SOS Tip: Επειδή όσο και να προσέχετε υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μικρούλι σας να πέσει και να χτυπήσει έχετε πάντα μαζί σας ενα mini παιδικό φαρμακείο με οινόπνευμα, αντιβακτηριδιακή κρέμα, τσιρότα, βαμβάκι και κρέμα για τα τζιμπήματα εντόμων!