Παιδικό Κρυολόγημα: Σύμπτωμα, Αντιμετώπιση, Πρόληψη
Ο ήλιος με… δόντια, το παιχνίδι και ο ιδρώτας στο κρύο, οι ιώσεις του σχολείου και ο άσχημος καιρός αρκούν για να οδηγήσουν σε κρυολόγημα και να ρίξουν μικρούς και μεγάλους στο κρεβάτι. Επειδή ξέρουμε ότι η υγεία των παιδιών είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο για εσάς, δείτε τι πρέπει να ξέρετε σε περίπτωση που το κρυολόγημα σας… χτυπήσει την πόρτα για να το αντιμετωπίσετε, αλλά και πώς να το προλάβετε.
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Ενώ την προηγούμενη μέρα το παιδί σας είχε κάνει το σπίτι άνω κάτω με το παιχνίδι του, τώρα σας φαίνεται νωχελικό, άκεφο και κουρασμένο; Τότε πιθανόν να βρίσκεται στην αρχή ενός κρυολογήματος, που σημαίνει ότι «κόλλησε» κάποιον από τους 200+ ιούς που κυκλοφορούν στο σχολείο ή στο στενό του περιβάλλον και για λίγες ημέρες το παιχνίδι… αναστέλλεται. Από τη στιγμή της μετάδοσης μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να περάσουν από 1 έως 4 ημέρες και τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι συνήθως τα εξής:
- Καταρροή και μπούκωμα μύτης
- Βήχας
- Πονόλαιμος και βραχνάδα
- Φτέρνισμα
- Πυρετός και ήπιος πόνος στο σώμα ή στα αυτιά
- Ανορεξία
Και τώρα τι;
Τις βασικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος θα σας τις δώσει ο παιδίατρός σας, αρκεί, να γνωρίζετε ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι λύση σε αυτή την περίπτωση, αφού το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, και να θυμάστε τα παρακάτω:
Αναλόγως με την ηλικία του παιδιού, η χορήγηση φαρμάκων που σταματούν τη ρινική καταρροή είναι πολύ βοηθητική.
Τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν την κατάσταση αν υπάρχει πυρετός πάνω από 38 και πόνος στο λαιμό, πάντα μετά από συμβουλή γιατρού. Μην ξεχνάτε ότι η χορήγηση ασπιρίνης απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Ένα χλιαρό μπάνιο συμβάλλει πάντα στο να «ανοίξει» η μύτη και να πέσει η θερμοκρασία του σώματος.
Ο φυσιολογικός ορός στη μύτη οδηγεί σε καλύτερη αναπνοή και κάνει τον ύπνο πιο άνετο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ένας ειδικός υγραντήρας στο δωμάτιο του παιδιού αυξάνει την υγρασία και δίνει τη λύση.
Ξεκούραση και ύπνος είναι 2 λέξεις-κλειδιά που θα το βοηθήσουν να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Φροντίστε να καταναλώνει πολλά υγρά για να μην αφυδατωθεί και δώστε του ζεστή κοτόσουπα που ανακουφίζει πραγματικά από συμπτώματα όπως πόνοι, κόπωση, ρινική συμφόρηση, πυρετός κ.λπ.
Διαβάστε ακόμα: "Τροφές που απαλύνου τα συμπτώματα"
Ρωτήστε το γιατρό σας για τα φυτικά, παιδικά σιρόπια με βιταμίνες και καραμέλες για την ανακούφιση του πονόλαιμου και την τόνωση του ανοσοποιητικού, αλλά και για συμπληρώματα για το κρυολόγημα.
Πώς να προλάβετε το «κακό»
Η σωστή διατροφή που του παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από όλες τις διατροφικές ομάδες, είναι το Α και το Ω για ένα γερό ανοσοποιητικό. Φροντίστε το παιδί σας να τρέφεται πάντα σωστά, με γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, όσπρια) και υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, ρύζι, πατάτες). Αν η διατροφή του είναι ελλιπής, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για ενδεχόμενη λήψη παιδικών συμπληρωμάτων διατροφής.
Μάθετέ του να πλένει πάντα τα χέρια του μετά το σχολείο, πριν το φαγητό κ.ο.κ. και κόβετε συχνά τα νύχια του, καθώς εκεί συσσωρεύονται μικρόβια.
Φροντίστε να αερίζετε και να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ειδικά όταν κάποιο μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο.
Πηγή: Pharma PLUS