STOP στο μπιμπερό!

 STOP στο μπιμπερό!

Εάν και το δικό σας παιδάκι αρνείται να αφήσει πίσω του το μπιμπερό, δείτε τι μπορείτε να κάνετε!

 

Η αντιμετώπιση των παιδιών απέναντι στο μπιμπερό ποικίλει, ακριβώς όπως και με την πιπίλα. Κάποια παιδιά, έχοντας φανερή προτίμηση στις θηλές της μαμάς τους, αρνούνται οποιαδήποτε τεχνητή θηλή κι έτσι δεν ακουμπούν ούτε την πιπίλα ούτε το μπιμπερό. Υπάρχουν άλλα που κάνουν τις μεταβάσεις να μοιάζουν παιχνιδάκι, περνώντας με ευκολία από το στήθος στο μπιμπερό και από το μπιμπερό στο ποτηράκι. Τέλος, υπάρχουν κι εκείνα που παθιάζονται τόσο με τις τεχνητές θηλές που αρνούνται πεισματικά να τις αφήσουν. Έτσι μπορεί ένα παιδί να πάει 4 χρονών και να χρησιμοποιεί ακόμα πιπίλα ή να πίνει από μπουκάλι, αν όχι όλη τη μέρα τουλάχιστον το βράδυ πριν τον ύπνο.

Ωστόσο η παρατεταμένη χρήση μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα:

  • Η χρήση μπιμπερό σε παιδιά μεγαλύτερα των 2,5 χρόνων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα, κυριότερο από τα οποία είναι η ανοιχτή δήξη (τα πάνω δόντια δεν εφάπτονται με τα κάτω).
  • Ακόμη, το να πίνει το παιδί το γάλα του ξαπλωμένο και μισοκοιμισμένο είναι μία από τις κύριες αιτίες ωτίτιδας. Κι αυτό γιατί σε αυτή τη θέση είναι ευκολότερο να περάσει υγρό από τον φάρυγγα στην σάλπιγγα του αυτιού και να αποτελέσει καλλιεργητικό υλικό για την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Επίσης, το να χρησιμοποιεί το παιδί μπουκάλι για να κοιμηθεί οδηγεί και στην επονομαζόμενη «τερηδόνα του μπιμπερό». Το κολλώδες υγρό «κάθεται» στα δόντια και μολύνει τις κοιλότητες της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών, την περιοχή ανάμεσα στα δόντια και στην παρυφή των ούλων.
  • Και παρότι οι αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης χρήσης μπιμπερό δεν σταματούν εδώ ο κατάλογος κλείνει με την παρέμβαση στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς η συνήθεια αυτή μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθεια αυτονόμησης του.

Η κατάλληλη στιγμή

Και στην περίπτωση αυτή το δόγμα που ισχύει είναι το «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο». Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να αφήσει πίσω του παγιωμένες συνήθειες. Δοκιμάστε να δώσετε στο μωράκι σας ποτήρι ήδη από την ηλικία των 10 μηνών. Στο στάδιο αυτό αρέσκεται να δοκιμάζει καινούργια πράγματα και να σας μιμείται. Δώστε του, λοιπόν, το καρεκλάκι του φαγητού του, το μπολάκι του, το κουταλάκι του και φυσικά το ποτηράκι του και αφήστε το να εξοικειωθεί και να εξασκηθεί.

Εάν, ωστόσο, το κατάλληλο χρονικό διάστημα έχει περάσει, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε και στην νηπιακή ηλικία να το απαγκιστρώσετε από την συνήθεια του μπιμπερό! Απλώς συνεχίστε να διαβάζετε!

SOSTip: Εάν το παιδάκι σας είναι κάτω από 12 μηνών είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα χαμηλό ποτηράκι με δύο χερούλια. Ακόμη, στο εμπόριο κυκλοφορούν ποτηράκια που ακόμα και αν αναποδογυριστούν δεν αφήνουν το περιεχόμενο να «δραπετεύσει». Εάν τα βρείτε, μην διστάσετε να τα αγοράσετε!

Παιδί που πίνει το γάλα τουΑπό το μπιμπερό στο ποτηράκι!

  • Ξεκινήστε τις προσπάθειες αλλαγής σε μια περίοδο που να μην συμπίπτει με άλλες σημαντικές αλλαγές, όπως μετακόμιση, διακοπές, κόψιμο πάνας, ύπνος στο δικό του κρεβάτι κτλ.
  • Ξεκινήστε τις προσπάθειες έναΣαββατοκύριακο που να έχετε πολύ χρόνο στην διάθεσή σας.
  • Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σε ένα κατάστημα για να αγοράσετε ένα ποτηράκι με τον αγαπημένο του ήρωα. Αφήστε το νήπιο να επιλέξει! Ωστόσο, έχετε υπόψην σας πως μπορεί να αλλάξετε πολλά ποτηράκια μέχρι να βρείτε εκείνο που βολεύει το παιδί σας.
  • Αρχικά, προσφέρετε στο ποτηράκι νερό ή κάποιον φρεσκοστιμένο χυμό και, μάλιστα, όταν ξέρετε πως το παιδί διψάει. Στην συνέχεια, δίνετε με το ποτήρι και το γάλα. Ωστόσο, εάν πρόκειται για το βραδινό σερβίρισμα, υπολογίστε πως καλό θα ήταν να του το δίνετε πιο νωρίς για να πάψει να το συνδέει πια με τον ύπνο.
  • Για τα μεγάλα σε ηλικία παιδιά πολύ αποτελεσματικός μπορεί να είναι και η συζήτηση ή ο διακανονισμός. Για παράδειγμα, μπορείτε για αρχή να συμφωνήσετε πως θα του δίνετε ποτήρι την ημέρα και μπιμπερό την νύχτα. Αφήστε του ένα περιθώριο χρόνου, δείξτε κατανόηση και φυσικά μην αφήνετε σχόλια τρίτων να σας αγχώσουν.
  • Επιπλέον, μην αφήνετε να σας στρεσάρει ούτε το γεγονός ότι κατά την μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι το μικρούλι σας πίνει λιγότερο γάλα απ’ ότι έπινε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να περάσει μια περίοδο προσαρμογής κατά την οποία μπορεί να αρνηθεί ή να αφήσει μισοτελειωμένο το γάλα του. Συνεχίστε να το επιβραβεύετε κάθε φορά που πίνει από το ποτήρι (ανεξάρτητα από το πόσο γάλα πίνει) και αντικαταστήστε την μερίδα που χάνει με γιαούρτι ή τυρί.
  • Μην το πιέζετε να πιει αναγκαστικά όλο του το γάλα.
  • Μην υποπίπτετε σε πισωγυρίσματα και βγάζετε το μπιμπερό από το ντουλάπι κάθε φορά που το καμάρι σας είναι άρρωστο ή στενοχωρημένο.
  • Επαινείτε το συχνά, επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι μεγάλωσε και χρησιμοποιεί πλέον αντικείμενα για μεγάλα παιδιά!
  • Τέλος, πολύ βοηθητικό για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορεί να σας φανεί το καλαμάκι. Δοκιμάστε το!