10 τρόποι να βελτιώσετε την συμπεριφορά του παιδιού

Συμπεριφορά

10 συμβουλές για σωστή συμπεριφορά

Όλοι έχουμε καλές και κακές στιγμές, όταν όμως η άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας τείνει να γίνει κανόνας, τότε πρέπει να αναλάβετε δράση. Αν δεν ξέρετε πώς να την αντιμετωπίσετε ή να τη διαχειριστείτε, το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρωθείτε και να ακολουθήσετε 10 αποτελεσματικά βήματα για να τη βελτιώσετε.

Αφιερώστε καθημερινά χρόνο στο μικρό σας όπου θα είστε οι δυο σας. Κι όμως το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας είναι να του αφιερώσετε χρόνο. Να του δώσετε δηλαδή την προσοχή και το ενδιαφέρον που χρειάζεται ώστε να μην προσπαθεί να τα προσελκύσει με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και με αρνητικό. Δοκιμάστε να περνάτε απερίσπαστα οι δυο σας (ή –γιατί όχι;- οι τρεις σας μαζί με τον μπαμπά) τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα και σύντομα θα δείτε θεαματική βελτίωση.   

Αντιμετωπίστε με σοβαρότητα το θέμα ύπνος.Η ξεκούραση και κατά συνέπεια η θετική διάθεση είναι βασικά στοιχεία της καλής συμπεριφοράς. Ένα κουρασμένο παιδί που δεν έχει κοιμηθεί τις ώρες που χρειάζεται είναι πιθανότερο να εκνευρίζεται, να φωνάζει, να ξεσπάει. Αν το μικρό σας δεν κοιμάται αρκετά, βελτιώστε τις συνήθειες του ύπνου του και αυξήστε τις ώρες του βραδινού ύπνου.

Εστιάστε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα.Για τις πιο δύσκολες στιγμές της ημέρας, όπως είναι το πρωί πριν φύγετε για το σχολείο, τις ώρες των γευμάτων και πριν τον ύπνο, παραμείνετε πιστοί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και συνήθειες μιας και τα παιδιά αγαπούν και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια αν ακολουθούν μια ρουτίνα. Για μικρότερα παιδιά φτιάξτε έναν πίνακα με τα βήματα που χρειάζονται να ακολουθήσουν, ενώ αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, συζητήστε μαζί του πώς θα ήθελε να διαμορφωθεί η καθημερινή του ρουτίνα (φυσικά θέτοντας και τα δικά σας όρια).

Όλοι φροντίζουν το σπίτι.Αν το παιδί σας κατανοήσει από μικρό ότι πρέπει να προσφέρει στο σπίτι για να κυλούν όλα αρμονικά, θα αποφύγετε γκρίνιες και διαμαρτυρίες όταν του ζητάτε να κάνει κάτι (π.χ. να μαζέψει τα παιχνίδια του).

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρίσκει λύση στα προβλήματα.Αντί να επεμβαίνετε λόγου χάρη όταν τα παιδιά σας τσακώνονται και να ρίχνετε ευθύνες είτε στο ένα είτε στο άλλο, αφήστε τα να βρουν μόνα τους τη λύση και να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις διαφωνίες. Αν πρέπει να γίνει επέμβαση από μέρους σας, μην πάρετε θέση, αλλά ενθαρρύνετε και τα δύο παιδιά να καταλήξουν σε μια λύση, βοηθώντας τα με ερωτήσεις. Τα παραπάνω ισχύουν με οτιδήποτε καταπιάνεται και πιθανόν το δυσκολεύει.

Απλοποιήστε τους κανόνες που έχετε θέσει και παραμείνετε σταθεροί σε αυτούς.Αν οι κανόνες είναι περίπλοκοι είναι πολύ δύσκολο για να ένα μικρό παιδί να τους ακολουθήσει. Φροντίστε λοιπόν να έχετε κάποιους βασικούς κανόνες, οι οποίοι θα είναι και σχετικά απλοί αλλά και συγκεκριμένες επιπτώσεις αν το παιδί σας τους παραβεί. Καλό, μάλιστα, θα ήταν να έχετε ένα διάγραμμα με εικόνες που να μιλά για τους κανόνες και τις επιπτώσεις. Επίσης σημαντικό είναι να παραμένετε σταθεροί στους κανονισμούς και να μην υποχωρείτε.   

Εστιάστε στην εξάσκηση και όχι στην τιμωρία. Ακόμα και το time-out, που προτείνεται από ορισμένους παιδαγωγούς, περισσότερο ενδυναμώνει παρά μετριάζει την άσχημη συμπεριφορά, αφού η εν λόγω πρακτική δεν διδάσκει το παιδί που βρίσκεται στην απομόνωση του δωματίου του πώς θα μπορούσε να φερθεί καλύτερα. Ταtime-outsείναι μια μορφή τιμωρίας μέσω της εξορίας και της ταπείνωσης και, σύμφωνα με έρευνες, τις περισσότερες φορές διαβρώνει τη σχέση γονιού-παιδιού.. Αντ’ αυτού μιλήστε με το παιδί σας και κάντε του ερωτήσεις ώστε να βρει από μόνο του την απάντηση για το πώς θα μπορούσε να φερθεί καλύτερα την επόμενη φορά.Μην ξεχάσετε, όταν τελικά φερθεί όπως αρμόζει, να επιβραβεύσετε την συμπεριφορά του.

Μειώστε τα όχι.Είναι συνηθισμένο στις συνεχείς ερωτήσεις των παιδιών, η πιο συνηθισμένη απάντηση των γονιών να είναι «όχι». Αν αντιληφθείτε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με εσάς, σκεφτείτε ποιες αρνήσεις μπορείτε να περιορίσετε και πώς να δώσετε μια πιο θετική χροιά στα «όχι» που είναι.

Διαβάστε πως στο άρθρο μας «10 διαφορετικοί τρόποι να αρνείστε (χωρίς να λέτε όχι!)»

Μην ανησυχείτε πολύ.Αν είστε διαρκώς αγχωμένοι και έχετε ένταση, προσπαθήστε να αλλάξετε τη διάθεσή σας καταρχήν χαμογελώντας πιο συχνά και θα δείτε πως οι ισορροπίες στο σπίτι θα αλλάξουν. Διατηρήστε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές για να δώσετε το παράδειγμα και στο παιδί σας.   

Μην αγνοείτε την αιτία της άσχημης συμπεριφοράς.Η άσχημη συμπεριφορά αποτελεί σύμπτωμα μιας βαθύτερης αιτίας και για να βρείτε μια αποτελεσματική λύση καλό είναι να αναζητήσετε τι είναι αυτό που την προκαλεί. Μήπως, για παράδειγμα, το μικρό σας αρνείται να φάει γιατί νιώθει πως δεν έχει το έλεγχο; Την επόμενη φορά αφήστε το να επιλέξει ανάμεσα σε 2 υγιεινές επιλογές («τι θες να φάμε σήμερα; Κοτόπουλο ή αρακά;»). Αν ανακαλύψετε την αιτία της άσχημης συμπεριφοράς έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να τη βελτιώσετε.