Πώς θα το μάθετε να αποφασίζει;

Πώς θα το μάθετε να αποφασίζει;

Τρόποι για να το βοηθήσετε να ξεπερνά εύκολα τα μικρά, καθημερινά διλήμματα

Επειδή η ικανότητα να επιλέγει κανείς το σωστό για τον εαυτό του είναι κάτι που μαθαίνετε, δοκιμάστε να μυήσετε το μικρό σας από νωρίς στον κόσμο των αποφάσεων, ειδικά αν σας βγει αναποφάσιστο και σιχαίνεται τα διλήμματα! Η εξάσκηση είναι βοηθητική χωρίς να σημαίνει βέβαια πως πάντα θα κάνει τις πιο σοφές επιλογές. Άλλωστε ακόμα και οι λάθος αποφάσεις μπορούν να διδάξουν κάτι.

  • Προετοιμαστείτε. Ξεκινήστε από τα απλά πράγματα, όπως π.χ. πώς να επιλέγει κάτι που θέλει να φάει ή με ποιο παιχνίδι να παίξει. Αντί να το αιφνιδιάζετε εκείνη τη στιγμή με μια ερώτηση του τύπου «αυτό ή εκείνο;» που πρέπει να απαντήσει άμεσα, φροντίστε να το έχετε προετοιμάσει από πριν για μια απόφαση που πρέπει να πάρει. Πείτε, για παράδειγμα, «το μεσημέρι θα πάμε να φάμε έξω. Τι θα ήθελες, αλήθεια, να φας. Κοτόπουλο ή μπιφτέκι;».
  • Συζητήστετο. Αν δυσκολεύεται να πάρει μια απόφαση, συζητήστε το. Φτιάξτε μια λίστα με τις επιλογές που έχει και αρχίστε τις ερωτήσεις για τους λόγους που είναι αναποφάσιστο. Μήπως θέλει περισσότερα από ένα πράγματα ή αισθάνεται άσχημα να επιλέξει το ένα από τα δύο; Μια μικρή ανάλυση πιθανόν να το βοηθήσει να ξεκαθαρίσει καλύτερα τους λόγους που δυσκολεύεται να αποφασίσει αλλά και να περιορίσει τις επιλογές που έχει (αποκλείοντας λόγου χάρη τα μη ρεαλιστικά σενάρια), βοηθώντας το να αποφασίζει πιο εύκολα στη συνέχεια. 
  • Την επόμενη φορά. Αν το δίλημμα αφορά φαγητό δείξτε στο παιδί σας ότι μπορεί σήμερα να φάει το ένα και την επόμενη φορά να δοκιμάσει το άλλο. Η μια επιλογή δεν σημαίνει ότι θα αποκλειστεί δια παντός η δεύτερη.
  • Δεν τα πάει καλά με τις αλλαγές, με αποτέλεσμα να έχετε να αντιμετωπίσετε συχνά ξεσπάσματα θυμού ή κλάματος όταν πρόκειται να πάρει μια απόφαση; Σκοπός είναι του δείξετε πως η αλλαγή δεν είναι κάτι τρομερό. Ξεκινήστε με απλές επιλογές, όπως αν θέλει να φάει μήλο ή πορτοκάλι και καθώς συνειδητοποιείτε ότι είναι πιο άνετο με τις επιλογές, προχωρήστε σε «σοβαρότερες» αποφάσεις όπως τι θέλει να φορέσει.