Πειθαρχία μέσα από το παιχνίδι!

Πειθαρχία μέσα από το παιχνίδι!

Πώς οι ιστορίες, το παιχνίδι και οι μελωδίες θα το πείσουν να συμπεριφέρεται σωστά και να κάνει αυτό που πρέπει

Μερικές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας γονιός είναι να πείσει το μικρό του να κάνει κάτι που πρέπει, να θέσει όρια και να περιορίσει ξεσπάσματα και ανάρμοστες συμπεριφορές. Ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι η μετάβαση από μια δραστηριότητα σε άλλη (φεύγουμε από το σπίτι, σταματάμε το παιχνίδι για να πάμε για ύπνο), η καθιέρωση συνηθειών (βούρτσισμα δοντιών, πρωινή ετοιμασία για το σχολείο), η υπέρβαση των ορίων από την πλευρά του παιδιού και οι υποχρεώσεις στο σπίτι (μάζεψε τα παιχνίδια σου, στρώσε το κρεβάτι σου) ίσως δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις. Και εδώ ακριβώς έρχεται το παιχνίδι με τρεις διαφορετικές μορφές για να δώσει λύσεις και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Διηγηθείτε μια ιστορία.Φτιάξτε οποιαδήποτε ιστορία ή παραμύθι και αφυπνίστε τη φαντασία του. Φροντίστε να τη διηγηθείτε την ώρα που λόγου χάρη του βουρτσίζετε τα δόντια ή το ταΐζετε, βάζοντας πλοκή (και αν είναι δυνατόν να τη συνδέσετε με αυτό που κάνετε κάθε στιγμή) και δραματοποιώντας όσο μπορείτε την αφήγηση. Οι ιστορίες αποτελούν ιδανικό τρόπο για να του αποσπάσετε την προσοχή και να το μεταφέρετε σε έναν άλλο κόσμο, εκμηδενίζοντας την όποια αντίστασή του. Είναι επίσης ένας έμμεσος τρόπος για να μεταφέρετε πληροφορίες για άσχημες συνήθειες χωρίς να του το λέτε ευθέως προκαλώντας την αντίδρασή του. Αν για παράδειγμα θέλετε να του πάρετε από τα χέρια ένα αντικείμενο που σπάει, αποσπάστε του την προσοχή ξεκινώντας ένα παραμύθι με αφορμή την καρέκλα, το κουτάλι, τον πίνακα που στολίζει τον τοίχο σας ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται γύρω σας. Ξεκινώντας με ένα «μια φορά και έναν καιρό…» θα κερδίσετε χρόνο για να βρείτε τους «πρωταγωνιστές» της ιστορίας σας.

Παίξτε ένα παιχνίδι. Όπως οι ιστορίες έτσι και το παιχνίδι μεταφέρει το μικρό σας σε ένα νέο «περιβάλλον». Η ιστορία κρατά το ενδιαφέρον λόγω πλοκής και το παιχνίδι λόγω στόχου ή προσπάθειας. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε χωρίς αποτέλεσμα να πείσετε το μικρό σας να μαζέψει τα ρούχα του βάλτε ένα καλάθι στο κέντρο του δωματίου του και προκαλέστε το να δοκιμάσει από πόσο μακριά μπορεί να τα βάλει μέσα. Ή ρωτήστε τα μικρά σας πόση ώρα θα χρειαστούν για να καθίσουν στο τραπέζι για μεσημεριανό μετρώντας μέχρι το 5. Προσπαθήστε να μην προκαλέσετε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια, αλλά να αποφύγετε τον τσακωμό παροτρύνοντάς τους μέσα από τα παιχνίδια να λειτουργούν σαν ομάδα.

Extratip: Μην τους ρωτήσετε αν θέλουν να παίξουν. Ξεκινήστεαμέσωςτοπαιχνίδι!

Τραγουδήστε ένα τραγούδι. Φτιάξτε μια λίστα με παιδικά τραγούδια, απομνημονεύστε τα και αξιοποιήστε τα αναλόγως με τις περιστάσεις. Η μελωδία εύκολα του αποσπά την προσοχή, ακόμα και όταν είναι κουρασμένο, ενώ οι σωστά επιλεγμένοι στίχοι του στέλνουν το μήνυμα για το τι πρέπει να κάνει (π.χ. να ντυθεί, να βουρτσίσει τα δόντια κ.λπ.). Για καλύτερα αποτελέσματα φροντίστε να υπάρχει διαδραστικότητα, αφήστε δηλαδή να συμπληρώσει εκείνο κάποιους στίχους.