Γιατί να πείτε "όχι" στα time outs

Γιατί να πείτε

Τα time-outs είναι εναλλακτικοί τρόποι πειθαρχίας ή απλά μια τιμωρία;

Τα time-outs μπορεί να φαίνονται αποτελεσματικά καθώς υποτίθεται δίνουν την ευκαιρία στο μικρό σας να ηρεμήσει αλλά δεν το βοηθούν να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, ούτε δίνουν τα σωστά μαθήματα. Φυσικά είναι πιο αποδεκτός τρόπος πειθαρχίας σε σχέση με τη σωματική βία ή τις φωνές αλλά δεν παύουν να είναι ένα είδος τιμωρίας, που κάνει τελικά αυτόν που τιμωρείται να νιώθει χειρότερα για τον εαυτό του.  

Τα time-outs είναι μια μορφή τιμωρίας μέσω της εξορίας και της ταπείνωσης που περισσότερο διαβρώνουν παρά ενισχύουν τη σχέση με το παιδί σας. Ορίστε, τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε τα time-outs ως μέθοδο πειθαρχίας:

  • Επειδή συνήθως τα ξεσπάσματα και η άσχημη συμπεριφορά προκύπτουν από την αδυναμία του παιδιού να εκφράσει όσα νιώθει, είναι αμφίβολο πως η απομόνωση σε ένα δωμάτιο ή ο περιορισμός σε μια καρέκλα θα καταφέρουν με έναν μαγικό τρόπο να το κάνουν να αναλογιστεί μέσα από την λογική της πράξεις του. Αντίθετα, το time out ενισχύει την απογοήτευσή του και το κάνει να αισθάνεται άσχημα με τον εαυτό του, επιβεβαιώνοντας αυτό που το ίδιο υποψιάζεται, ότι δηλαδή είναι κακό παιδί. Αυτό όχι μόνο ρίχνει την αυτοπεποίθησή του αλλά καλλιεργεί άσχημη συμπεριφορά, καθώς όταν κάποιος αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του, συμπεριφέρεται και άσχημα (αυτοεκπληρούμενη προφητεία).
  • Το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια των γονιών του για να μάθει να ηρεμεί. Είναι λογικό πως εάν το στείλετε στο δωμάτιό του θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να ηρεμήσει, αφού όμως πρώτα έχει αντιμετωπίσει ολομόναχο τα άσχημα συναισθήματα που το κατακλύζουν. Θα καταφέρει, όμως, να λύσει όσα το απασχολούν; Ο πιο γρήγορος τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά σας να ηρεμούν είναι να παρέχετε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα έχει τη σιγουριά ότι τα έντονα και δύσκολα συναισθήματά του είναι αποδεκτά και μπορείτε να τα διαχειριστείτε.
  • Με την απομόνωση γκρεμίζετε ένα κομμάτι της εμπιστοσύνης που σας έχει, ξυπνώντας το φόβο ότι μπορεί να το εγκαταλείψετε. Αν επιλέγετε το time-out ως μέσο πειθαρχίας δίνετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι μόνο τα καλά και ευχάριστα συναισθήματα είναι αποδεκτά σε αντίθεση με τα δύσκολα και άσχημα συναισθήματα – που όλοι οι άνθρωποι έχουμε. Παράλληλα το διώχνετε σε μια στιγμή που σας έχει περισσότερο ανάγκη, ενισχύοντας τον φόβο της εγκατάλειψης.
  • Αντί να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση με το παιδί σας ώστε εκείνο να θέλει να σας ευχαριστήσει, τα time-out δημιουργούν μια δυναμική πάλης. Το να κερδίσετε μια πάλη ασκώντας την εξουσία του γονιού στο παιδί δεν ωφελεί κανέναν. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται να κάνει το παιδί σας καλύτερο άνθρωπο.
  • Αν εφαρμόζετε time-out πρέπει να αντιμετωπίσετε με σκληρότητα το μικρό σας, συνεπώς η μέθοδος αυτή διαβρώνει την συναισθηματική ταύτιση με το παιδί σας, καταλήγοντας πολλές φορές σε ένα φαύλο κύκλο άσχημων συμπεριφορών.

Διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα

Η μέθοδος των time-outs δεν λειτουργεί ούτε στα ξεσπάσματα καθώς ενισχύει το φόβο της εγκατάλειψης.  Αν θέλετε να διδάξετε στο μικρό σας να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, αυτό μπορεί να γίνει μόνο πριν εκδηλωθεί το ξέσπασμα. Αν συνειδητοποιήσετε ότι το μικρό σας πρόκειται να εισέλθει σε αυτή την κατάσταση, δοκιμάστε να περάσετε λίγο χρόνο μαζί (time-in). Με αυτόν τον τρόπο δίνετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι κατανοείτε ότι το καταβάλλουν έντονα συναισθήματα και ότι εσείς βρίσκεστε κοντά του. Απλά δώστε του να καταλάβει ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε και ότι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Αν το ξέσπασμα εκδηλώνεται, είναι πολύ αργά να δώσετε κάποιο μάθημα. Μην δοκιμάσετε να του μιλήσετε ή να διαπραγματευτείτε για κάτι καθώς αυτό δεν θα λειτουργήσει. Απλά μείνετε δίπλα του, παραμείνετε ήρεμοι, μην ενδώσετε πραγματοποιώντας την επιθυμία η άρνηση της οποίας οδήγησε στο ξέσπασμα και προσφέρετε όλη σας την αγάπη.

Extra tip: Μπορεί τα time-outs να μην είναι ιδανικά για τα παιδιά αλλά είναι μια εξαιρετική τεχνική ηρεμίας για τους γονείς. Τους βοηθούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να συγκεντρώνονται πριν κάνουν πράγματα τα οποία θα μετανιώσουν στη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμα: «Δέκα εναλλακτικές λύσεις αντί για time out»