Αρνείται να κάτσει στο κάθισμα αυτοκινήτου

Καθισματάκι αυτοκινήτου

Αρνείται να κάτσει στο καθισματάκι ασφαλείας; Δείτε τι να κάνετε για να εξασφαλίσετε ασφαλή ταξίδια με το αυτοκίνητο, χωρίς γκρίνιες και κλάματα!

Ως ενήλικες γνωρίζουμε την σημασία του καθίσματος αυτοκινήτου στην παιδική ασφάλεια. Πολλά νήπια, ωστόσο, θεωρούν πως τα καθίσματα αυτά δεν αποτελούν παρά εργαλεία βασανισμού και τιμωρίας. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα να πάνε κάπου με το αυτοκίνητο αρχίζουν να τσινούν, να αντιστέκονται, ακόμα και να κλαίνε ή να φωνάζουν προκειμένου να αποφύγουν το δέσιμο. Επειδή, όμως, κανένα αυτοκίνητο δεν θα πρέπει να ξεκινά για μια διαδρομή, όσο κοντινή κι αν είναι, εάν δεν είναι όλοι σωστά δεμένοι στις θέσεις τους, δείτε μερικά tips για να γλυτώσετε από τις μάχες αυτοκινήτου.

  • Καταρχήν, δοκιμάστε να αφήνετε το παιδί σας να κάνει πράγματα μόνο του. Εάν, για παράδειγμα, πείτε: «Για να δούμε εάν μεγάλωσες αρκετά ώστε να σκαρφαλώσεις μόνο σου στο καθισματάκι» ή «για να δούμε, έμαθες να βάζεις τα χεράκια στα λουριά», τότε ίσως να είναι πιο πρόθυμο να χρησιμοποιήσει το καθισματάκι του.
  • Από την άλλη, εάν αντιδρά έντονα κάθε φορά είναι καλό να δώσετε έμφαση στα συναισθήματά του. Πείτε: «Ξέρω πως αυτήν την στιγμή δεν θέλεις να κάτσεις εδώ και πως νιώθεις θυμωμένο και στεναχωρημένο, αλλά η μανούλα/ο μπαμπάκας σε αγαπάει τόσο που δεν θέλει να σου συμβεί τίποτα κακό». Το παραπάνω μπορεί να μην σταματήσει τα δάκρια του παιδιού, αλλά θα του δείξει πως νοιάζεστε για εκείνο, για το πώς νιώθει αλλά και για την ασφάλειά του. Επομένως, είναι πιθανό να μειώσει παρόμοια μελλοντικά περιστατικά.
  • Καθισματάκι αυτοκινήτουΜία ακόμα λύση είναι να συστήσετε στο βλαστάρι σας έναν φίλο αυτοκινήτου, δηλαδή ένα πάνινο κουκλάκι το οποίο ζει στο αμάξι. Έχοντας την ευκαιρία να παίζει μαζί του μόνο κατά την διαδρομή με το αυτοκίνητο θα ανυπομονεί για κάθε μικρό ή μεγάλο ταξίδι.
  • Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των CD ή των DVD (σε περίπτωση που είστε hi tech και διαθέτετε τηλεόραση στο αυτοκίνητο). Επιλέξτε συγκεκριμένα τραγούδια ή παιδικά που το μικρούλι σας θα απολαμβάνει μόνο όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Ακόμη, μπορείτε να δελεάζετε το μικρούλι σας να κάθεται ήσυχο με το να του τάζετε πως αμέσως μόλις ξεκινήσετε θα του βάλλετε να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι.
  • Στο σπίτι αφήστε το παιδί να παίξει με το παλιό του κάθισμα ή με ένα ομοίωμα καθίσματος αυτοκινήτου. Καθώς θα δένει επάνω την κούκλα ή το αρκουδάκι του είναι πολύ πιθανό να το ακούσετε να του κάνει διάλεξη για την ασφάλεια στο αυτοκίνητο.
  • Επιπλέον, μια πολύ καλή λύση είναι να φέρετε το παιδάκι σας σε επαφή με άλλα παιδάκια, κατά προτίμηση μεγαλύτερα σε ηλικία, που χρησιμοποιούν χωρίς παράπονα το καθισματάκι τους. Η τάση που έχουν τα νήπια να μιμούνται τους μεγαλύτερους θα σας φανεί για μια ακόμα φορά χρήσιμη, αφού μια και μόνο εικόνα μπορεί να το πείσει πως το καθισματάκι του δεν είναι πια και τόσο κακό!
  • Τέλος, εάν πιστεύετε πως το παιδί παραπονιέται επειδή κάνετε μεγάλα ταξίδια και κουράζεται να κάθεται για πολύ ώρα ακίνητο, τότε είναι σημαντικό να κάνετε συχνές στάσεις ώστε να τεντώνεται και να ξεμουδιάζει. Ακόμα κι αν έχετε αργήσει, είναι προτιμότερη μια 15λεπτη στάση, λόγου χάρη για παιχνίδι δίπλα στην λιμνούλα, παρά μία ακόμη ώρα γεμάτη φωνές, κλάματα, θυμό και γκρίνια.

Δείτε επίσης: Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: 10 λάθη ασφαλείας που κάνουν οι γονείς!