Ένα απλό παιχνίδι για να σταματάει όταν τρέχει μακριά σας

Ένα απλό παιχνίδι για να σταματάει όταν τρέχει μακριά σας

Θέλετε να σταματάει να τρέχει με μια απλή εντολή; Παίξτε το παρακάτω παιχνίδι!

Τα παιδιά λατρεύουν να τρέχουν. Σκεφτείτε πόσο συναρπαστικό είναι για ένα νήπιο που μόλις έμαθε να περπατάει να συνειδητοποιεί πως έχει την ικανότητα, όχι μόνο να βαδίζει, αλλά να μετακινείται πολύ πολύ γρήγορα. Αυτή η συνήθεια, ωστόσο, δεν είναι και η πιο ασφαλής, μιας και σπάνια ένα μικρό σε ηλικία παιδί μπορεί να κατανοήσει τον κίνδυνο στον οποίο οδεύει.

Όταν βρίσκεστε στον δρόμο είναι φυσικό να το κρατάτε σφιχτά από το χέρι. Τι γίνεται, όμως, στην παιδική χαρά, στην παραλία ή στο πάρκο; Πόσο σίγουροι είστε πως θα σταματήσει να τρέχει προς την κούνια που βρίσκεται σε κίνηση ή προς το σκυλί που δείχνει άγριο;

Ακολουθεί ένα παιχνίδι που μπορεί να κάνει το παιδί να σταματά αμέσως μόλις δώσετε την εντολή:

1. Πείτε στο παιδί πως σήμερα θα παίξετε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, το οποίο δεν είστε σίγουρη πως μπορεί να φέρει εις πέρας. Εξηγήστε του ότι με την εντολή σας (π.χ. «Πάμε») μπορεί να ξεκινήσει να τρέχει, να παίζει και να κολυμπά αλλά θα πρέπει να παραμένει συγκεντρωμένο ώστε όταν ακούσει την λέξη «STOP» να σταματά και να μένει ακίνητο.

2. Ρωτήστε το εάν θέλει να παίξετε το συγκεκριμένο παιχνίδι και εάν το έχει καταλάβει.

3. Πείτε «πάμε» και γρήγορα πείτε «stop». Επαινέστε το παιδί («δεν περίμενα πως θα τα καταφέρεις τόσο γρήγορα!») και ξαναπείτε «πάμε» για να το  αφήσετε να παίξει. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνετε την εντολή  «stop» για να δείτε τι θα συμβεί. Κάθε φορά που τα καταφέρνει φροντίστε να το επαινείτε.

4. Γυρίζοντας σπίτι εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι που μόλις παίξατε και συμφωνήστε πως θα το παίζετε κάθε φορά που βρίσκεστε έξω.

5. Όταν δείτε πως σταματάει αυτόματα στην εντολή σας, πείτε του πως αυτή είναι μια πολλή σημαντική λέξη, την οποία θα χρησιμοποιείτε όταν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και θέλετε να σταματήσει να κινείται για την ασφάλειά του.

SOS Tip: Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε την εντολή «stop» αλλά οποιαδήποτε μικρή λέξη που δεν χρησιμοποιείτε συχνά (π.χ. δεινόσαυρος). Ακόμα καλύτερα, αφήστε το παιδί να επιλέξει. Φροντίστε να την μεταχειρίζεστε μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να μην χάσει την δύναμή της.

 

Δοκιμάστε το και πείτε μας αν δούλεψε για εσάς!