Είναι ντροπαλό! Πώς θα ξεθαρρέψει;

Ντροπαλό παιδί

Πώς να βοηθήσετε το μικρό σας όταν ντρέπεται υπερβολικά!

Προβληματίζεστε επειδή το μικρό σας είναι πολύ ντροπαλό και δεν απομακρύνεται στιγμή από δίπλα σας όταν είστε με κόσμο ή όταν το πλησιάζουν άλλα παιδάκια; Φυσικά εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού, καθώς άλλα είναι περισσότερο ή λιγότερο ντροπαλά. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές που μπορεί να το βοηθήσουν ως ένα βαθμό να «ξεθαρρέψει».

 

  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας και φέρτε το σε επαφή τόσο με την οικογένεια όσο και με τους φίλους σας. Μην το πιέζετε, όμως, να επικοινωνήσει μαζί τους περισσότερο από όσο φαίνεται να μπορεί, μην απολογείστε για το ότι ντρέπεται και φυσικά μην νιώθετε άβολα σε σχέση με αυτό.
  • Αποφύγετε να φέρεστε στο μικρό σας υπερπροστατευτικά γιατί με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του την κατάσταση. Αυτό εντείνει το φόβο της συναναστροφής με άλλους ανθρώπους.
  • Δημιουργήστε ευκαιρίες για το μικρό σας ώστε να ξεπεράσει τις αναστολές του. Για παράδειγμα καλέστε στο σπίτι σας μια φίλη του αντί να πάτε εσείς στο σπίτι της φίλης του. Το οικείο περιβάλλον βοηθά το μικρό σας να αισθάνεται πιο άνετα κι έτσι μπορεί να επικεντρωθεί στη συναναστροφή με το άλλο παιδάκι.
  • Όποτε φαίνεται να ξεθαρρεύει, έστω και λίγο, επιβραβεύστε την προσπάθειά του.

Διαβάστε επίσης: «Μυστικά για φιλικά παιδιά» και «Κοινωνικότητα από…κούνια»