Γαλήνη μετά την τρικυμία

Γαλήνη μετά την τρικυμία

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει αν έχει κουραστεί από το περιβάλλον του

Ποιος είναι ο κατάλληλος αριθμός εμπειριών που δεν θα κουράσει το μικρό σας; Πώς θα διατηρήσετε την ισορροπία ώστε αφενός να του δώσετε τα κίνητρα για να εξερευνήσει το περιβάλλον του και αφετέρου να μην κουραστεί από τον καταιγισμό πληροφοριών; 

Υπερδραστηριότητα υφίσταται όταν ένα παιδί «βομβαρδίζεται» από περισσότερες εμπειρίες, ήχους και δραστηριότητες από όσες μπορεί να αντέξει. Για παράδειγμα, ένα μωρό που είναι υπερβολικά κουρασμένο μετά από μια συνάθροιση όπου όλοι του μιλούν και το παίρνουν αγκαλιά, ένα νήπιο που ξεσπάει μετά το πάρτι γενεθλίων του, ένα παιδί του δημοτικού που μετά το σχολείο παρακολουθεί δύο εξωσχολικές δραστηριότητες. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο το αντίδοτο είναι ξεκούραση και ένα ήρεμο περιβάλλον.

Από τη γέννηση μέχρι την προσχολική ηλικία ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται ταχύτατα, επομένως χρειάζονται ευκαιρίες και κίνητρα για να μάθουν τον κόσμο γύρω τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φορτώνετε το παιδί σας με υπερβολικές δραστηριότητες και πληροφορίες. Χρειάζεται ακόμα ησυχία και ένα ήρεμο περιβάλλον ώστε να εξερευνήσει και από μόνο του τις δυνατότητές του.

Μωρό. Αν το μωρό σας αρχίσει να δυσφορεί, μεταφέρετέ το σε κάποιο άλλο δωμάτιο για να ηρεμήσει. Βοηθητικό είναι και το φάσκιωμα για να νιώσει ασφάλεια. Αν είστε έξω βάλτε το στο καρότσι και σκεπάστε με μια ελαφριά κουβερτούλα ή στο σλινγκ καθώς η επαφή μαζί σας θα το καθησυχάσει.

Νήπιο και παιδί προσχολικής ηλικίας. Μειώστε το θόρυβο που υπάρχει στο χώρο (π.χ. κλείστε την τηλεόραση) και μεταφέρετε το παιδί σας σε ένα άλλο δωμάτιο και παραμείνετε μαζί του αν έχει ανάγκη την παρουσία σας για να ηρεμήσει.

  • Βοηθήστε το να εκφράσει με λέξεις αυτό που εκφράζει με τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα πείτε για λογαριασμό του κάτι του τύπου «βλέπω ότι είσαι πολύ κουρασμένο».
  • Καθίστε με το μικρό σας και κάντε μια ήρεμη δραστηριότητα, όπως να διαβάσετε κάτι, να ξαπλώσετε μαζί, να τραγουδήσετε ένα τραγούδι. Έπειτα αφήστε το να ηρεμήσει και να παίξει μόνο του.
  • Αν το παιδί σας παρουσιάζει πρόβλημα συμπεριφοράς όταν είναι κουρασμένο η αλλαγή περιβάλλοντος και η μεταφορά σε ένα ήρεμο χώρο πάντα βοηθάει.

Παιδί δημοτικού. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούν να καθησυχάσουν τον εαυτό τους μόνα τους. Για να βοηθήσετε ένα παιδί σε αυτή την ηλικία:

  • Εκφράστε με λέξεις αυτό που νιώθει, όπως π.χ. «φαίνεσαι πολύ κουρασμένο».
  • Προτείνετέ του να μεταφερθεί σε ένα ήσυχο δωμάτιο, όπου θα μπορεί με ηρεμία να ακούσει μουσική ή να διαβάσει.
  • Συζητήστε με το παιδί σας ποιες δραστηριότητες βρίσκει πιο ενδιαφέρουσες. Πιθανόν να πρέπει να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα σχετικά με δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
  • Υπολογίστε πως το παιδί σας μέσα στην εβδομάδα χρειάζεται χρόνο να κάνει τα μαθήματά του, να βρεθεί με τους φίλους του και να μείνει μόνο του με τον εαυτό του.