Εάν το παιδί σας έχει αγχωθεί και απορρίπτει τις προσπάθειές να το ηρεμήσετε, δοκιμάστε αυτήν την τεχνική.
Το καμάρι σας είναι υπερβολικά αγχωμένο κάνοντας υποθέσεις:
«Κι αν του χρόνου δεν έχω την ίδια δασκάλα;»
«Κι αν στην κατασκήνωση δεν καταφέρω να κάνω ούτε έναν φίλο;»
«Κι αν εκεί που κολυμπάω φυσήξει αέρας και με παρασύρει μαζί με τα μπρατσάκια;»
Εσείς δοκιμάζετε να το καθησυχάσετε με κάθε διαθέσιμο τρόπο:
1. Δοκιμάζετε τον εφησυχασμό: «Μην ανησυχείς! Όλα θα πάνε καλά! Στο υπόσχομαι.»
2. Επιστρατεύετε την λογική: «Την προηγούμενη φορά δεν δυσκολεύτηκες καθόλου. Τώρα θα είναι πολύ πιο εύκολο».
3. Ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του: «Είσαι δυνατός και γενναίος. Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Η μαμά και ο μπαμπάς πιστεύουν σε εσένα».
4. Προσπαθείτε να καλμάρετε το σώμα του: «Πάρε μια βαθιά εισπνοή. Οι βαθιές ανάσες πάντα βοηθούν!»
Το αποτέλεσμα; Κάποιες φορές οι παραπάνω τεχνικές δουλεύουν, ενώ άλλες το παιδί συνεχίζει να ανησυχεί και σας αφήνει να αισθάνεστε αποκαρδιωμένοι, ανίκανοι, εξουθενωμένοι και κάπου κάπου εξοργισμένοι.
Για να αποφύγετε το αδιέξοδο την επόμενη φορά, σας προτείνουμε να υιοθετήσετε τα παρακάτω βήματα στην αντιμετώπιση του άγχους του.
Βήμα 1. Επαναλάβατε ό,τι λέει
Παράδειγμα: «Κι αν δεν καταφέρω να κάνω ούτε έναν φίλο στην κατασκήνωση».
«Ανησυχείς μήπως δεν κάνεις ούτε έναν φίλο στην κατασκήνωση. Σωστά;».
Με τον πολύ απλό κανόνα της επανάληψης επικυρώνεται το πρόβλημά του και δείχνετε πως το καταλαβαίνετε.
Βήμα 2. Δίνετε ένα δικό σας παράδειγμα.
Αφού το παιδί σας αναφέρει την αιτία του άγχους του και εσείς επαναλάβετε τον προβληματισμό του, έχει έρθει η ώρα να κλείσετε τα μάτια για 3 δευτερόλεπτα και να σκεφτείτε μια ανάλογη στιγμή στην δική σας ζωή. Μόλις ανοίξετε τα μάτια σας, πείτε «Σε καταλαβαίνω» και ξεκινήστε να αφηγείστε την ιστορία σας.
Βήμα 3. Δείξτε του τον δρόμο για την ηρεμία
Εάν το παιδί σας δεν έχει ηρεμήσει και συνεχίζει να εκθέτει τους προβληματισμούς του (ακόμα και με φωνές), συνεχίστε να το ακούτε σιωπηλά και με προσήλωση. Διατηρήστε την ησυχία σας και κατόπιν πείτε στο παιδί «σε καταλαβαίνω και είμαι εδώ για εσένα». Έπειτα προσκαλέστε το να μοιραστείτε την σιωπή σας κρατώντας χέρια ή κάνοντας μια αγκαλιά. Τα παιδιά είναι πολύ διαισθητικά και συχνά μιμούνται την ενέργεια που εσείς αποπνέετε. Μην υποτιμάτε τις πολλαπλασιαστικές ιδιότητες των μικρών στιγμών ηρεμίας, μιας και αυτές μπορούν και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία του παιδιού σας.
Βήμα 4. Καλμάρετε το σώμα του διασκεδαστικά
Εάν το παιδί σας δεν είναι δεκτικό στις ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να το ηρεμήσετε σωματικά. Αντί για το «πάρε μια βαθιά εισπνοή» μπορείτε να πείτε «ανάπνευσε σαν τον Darth Vader» ή «φύσα για να σβήσεις τα κεράκια της τούρτας». Τέλος, το φούσκωμα ενός μπαλονιού ή το φύσημα σε ένα partyblowerείναι ένας διασκεδαστικό τρόπος για να χαλαρώνει την ένταση.