Χαλάρωση πριν τον ύπνο

Χαλάρωση πριν τον ύπνο

Δείξτε του τρόπους να χαλαρώνει και να αποκοιμιέται με ευκολία

Αν ανησυχεί για κάτι, αν αγχώνεται ή αν είναι κουρασμένο από τις διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί. Καθώς η ρουτίνα γύρω από τον ύπνο είναι πολύ σημαντική για τη χαλάρωσή του, ειδικά μετά από μια κουραστική ημέρα, φροντίστε να ακολουθεί κάθε βράδυ ένα συγκεκριμένο τελετουργικό πριν πέσει στο κρεβάτι αλλά και να κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα.

Παράλληλα το δωμάτιό του πρέπει να είναι ήσυχο, με χαμηλό φωτισμό, χωρίς τηλεόραση, υπολογιστή ή τηλέφωνο (για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά εννοείται) καθώς τα τελευταία «τρώνε» πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο του. Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν διάφορες απλές τεχνικές που μπορεί να μάθει για να χαλαρώνει πριν πέσει στο κρεβάτι, τρεις από τις οποίες σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

  • Αν το παιδί σας δεν μπορεί να χαλαρώσει επειδή κάτι το απασχολεί εισάγετε στην καθημερινότητά του «το κουτί για τις ανησυχίες». Προτείνετε να ζωγραφίσει αυτό που το ανησύχησε ή το ενόχλησε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και πιθανές θετικές σκέψεις ή λύσεις. Πριν κοιμηθεί ζητήστε του να τοποθετήσει τη ζωγραφιά στο ειδικό κουτί. 
  • Ένας τρόπος άμεσης χαλάρωσης είναι οι βαθιές ανάσες. Πείτε του να χαλαρώσει τους ώμους και να πάρει βαθιά εισπνοή μετρώντας ως το 4 και στη συνέχεια να κρατήσει την αναπνοή του μετρώντας αργά μέχρι το 4. Με τον ίδιο τρόπο μάθετε στο παιδί να εκπνέει μετρώντας ως το 4.
  • Οι εικόνες που δημιουργεί στη φαντασία του μπορούν να το χαλαρώσουν και να το βοηθήσουν να κοιμηθεί. Για να μάθετε στο παιδί σας να δημιουργεί εικόνες στη φαντασία του, ξεφυλλίστε βιβλία με εικόνες τις οποίες μπορεί να φανταστεί το παιδί σας και συζητήστε με ποιους τρόπους θα μπορούσε να τις αλλάξει ή να τις εξελίξει. Όσο πιο πολύ μάθει να δημιουργεί εικόνες με τη φαντασία του, τόσο περισσότερο αυτές θα το βοηθήσουν να χαλαρώνει.  
  • Τέλος, μην υποτιμάται την θεραπευτική αξία της μουσικής. Φτιάξτε ένα cdμε χαλαρωτική μουσική ή ήχους από την φύση (στο Youtubeθα βρείτε άπειρο αριθμό κομματιών) και βάλτε το να παίζει την ώρα που το παιδί ξαπλώνει στο κρεβάτι. Αυτού του είδους η μουσική έχει την ικανότητα να αδειάζει το μυαλό, να χαλαρώνει το σώμα και να ταξιδεύει την φαντασία. Δεν μας πιστεύετε; Κλείστε τα φώτα, ξαπλώστε και πατήστε playστο κομμάτι που ακολουθεί.