Τρόποι για να σταματήσετε τις μάχες γύρω από τον ύπνο
Αρνείται να κοιμηθεί, φεύγει από το κρεβάτι του και αναζητά την αγκαλιά σας στο δικό σας κρεβάτι, φοβάται τα φανταστικά πλάσματα που κρύβονται στο σκοτάδι και γενικά αντιστέκεται σε ό,τι έχει να κάνει με τον ύπνο; Για να αποφύγετε να ξαγρυπνάτε κάθε βράδυ οικογενειακώς δοκιμάστε μερικούς απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να βάζετε το μικρό σας στο κρεβάτι του χωρίς πολλές αντιστάσεις.
Θέλει να έχει τον έλεγχο;
Το μικρό σας στην ηλικία των 2 με 3 αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχει δύναμη και θα αδράξει κάθε ευκαιρία για να τη χρησιμοποιήσει. Συνεπώς μην ξαφνιαστείτε αν προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τη διαδικασία για να πέσει στο κρεβάτι ακόμα και αν τα ματάκια του κλείνουν από την νύστα.
Δοκιμάστε να κάνετε μικρές αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Εξακολουθήστε να κάνετε τα βασικά, όπως ένα μπάνιο ή η ανάγνωση μιας ιστορίας αλλά αφήστε το να παίρνει μικρές αποφάσεις σχετικά με αυτά, για παράδειγμα ποιες πιτζάμες θέλει να φορέσει, ποιο παραμύθι προτιμά ή πόσα φιλιά θέλει να του δώσετε για καληνύχτα. Αν κλαίει όταν φύγετε από το δωμάτιο εξηγήστε του ότι είναι ώρα να κοιμηθεί και ότι θα επιστρέψετε για το δείτε όταν ηρεμήσει. Επιστρέψτε όπως υποσχεθήκατε αλλά μην παραμείνετε στο δωμάτιο για πολλή ώρα.
Ειδικεύεται στις βραδινές «αποδράσεις» από το κρεβατάκι του;
Αν το κρεβατάκι του δεν έχει πια κάγκελα είναι πολύ πιθανό να σηκωθεί και να έρθει στο δικό σας στη μέση της νύχτας. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να περάσετε σε ένα στάδιο που οι μάχες για τον ύπνο δεν τελειώνουν ποτέ είναι να το πάρετε και να το πάτε πίσω στο κρεβάτι του κάθε φορά που επιχειρεί να ξαπλώσει στο δικό σας. Δοκιμάστε να κρεμάσετε στην πόρτα σας κουδουνάκι ώστε να το καταλαβαίνετε όταν πάει να μπει και να το πηγαίνετε πίσω πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι σας. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να μην νιώθει μόνο του.
Διαβάστε ακόμα: «Αντιμετωπίζοντας τις μεταμεσονύχτιες επισκέψεις» και «Ήρθε η ώρα να πας στο κρεβάτι σου»
Φοβάται τα φαντάσματα;
Είναι η ηλικία που η φαντασία του μικρού σας οργιάζει. Ακόμα και αν πριν δεν φοβόταν το σκοτάδι είναι πολύ πιθανόν τώρα να «βλέπει» φαντάσματα και άλλα πλάσματα που το τρομάζουν.
Σεβαστείτε το φόβο του μικρού σας, αλλά προσέξετε για να μην κάνετε χειρότερο αυτό το φόβο. Είναι καλύτερο να του πείτε ότι θα βρίσκεστε κοντά για ό,τι χρειαστεί και βρείτε τρόπους για να πείσετε το μικρό σας ότι το δωμάτιό του είναι ένα ασφαλές μέρος. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς έχουν βρει απόλυτα χρήσιμο να ψεκάζουν με «Μαγικό σπρέι» το δωμάτιο του μικρού τους. Δοκιμάστε το βάζοντας νερό σε ένα βαποριζατέρ που θα φέρει την ανάλογη επιγραφή ή μια διαγραμμένη εικόνα του αστείου Μπαμπούλα από την ταινία «Μπαμπούλας ΑΕ». Φυσικά, φροντίστε να παίζετε μαζί του στο παιδικό δωμάτιο ώστε να το συνδέσει με όμορφες στιγμές και πριν φύγετε «αναθέστε» στην αγαπημένη του κούκλα να το προσέχει όσο θα κοιμάται.
Διαβάστε ακόμα: «Φόβος για το σκοτάδι και τα νυχτερινά τέρατα»
Επίσης, είναι σημαντικό σε ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι να αφήνετε ένα φωτάκι αναμμένο την νύχτα. Η δική μας πρόταση είναι τα φωτάκια νύχτας Nomade τα οποία λειτουργούν χωρίς καλώδιο ή αφαιρούμενες μπαταρίες, ανάβουν στο σκοτάδι αυτόματα και σβήνουν με την πρώτη ένδειξη φωτός. Δεν θερμαίνονται και το παιδί δεν έχει πρόσβαση σε λάμπα. Λειτουργεί και σαν φακός για τις νυχτερινές μετακινήσεις. Βρείτε το στο Lilaboo. 26,95 €
Αρνείται να κοιμηθεί την ημέρα;
Καθώς ανακαλύπτουν τα όρια της ελευθερίας τους τα νήπια αρνούνται να κοιμηθούν το μεσημέρι. Ωστόσο δεν είναι έτοιμα ακόμα να εγκαταλείψουν τους ημερήσιους υπνάκους πριν τα 5 τους χρόνια. Αν επιτρέψετε στο μικρό σας να μην κοιμάται την ημέρα, πιθανόν να είναι τόσο κουρασμένο το βράδυ ώστε να μην μπορεί να κοιμηθεί καλά.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγνοήσετε το ρολόι. Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα καθημερινά και να βάζετε το μικρό σας για ύπνο την ίδια ώρα. Αντιθέτως κοιτάξτε για τα σημάδια της κούρασης και βάλτε το για ύπνο αν αρχίζει να γκρινιάζει, αν βρίσκεται σε υπερένταση ή αρχίζει να τρίβει τα ματάκια του. Κρατήστε το δωμάτιο σκοτεινό, διαβάστε του ένα παραμύθι ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα. Αν αρνείται κατηγορηματικά να κοιμηθεί, ενθαρρύνετέ το να παίξει για λίγο ήσυχα στο δωμάτιο του και ονομάστε την ώρα αυτή, «ώρα ξεκούρασης».