Πότε θα μπορεί να ντυθεί μόνο του;

Πότε θα μπορεί να ντυθεί μόνο του;

Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχει αναπτύξει για να ντύνεται μόνο του και τι να αναμένετε όταν ξεκινήσει τις προσπάθειες

Αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τα κουμπιά της ζακέτας του ή για τον τρόπο που φοράτε το φόρεμά σας; Το πιάσατε κάποια στιγμή να προσπαθεί να περάσει το κεφάλι του από το μανίκι της μπλούζας προσπαθώντας να ντυθεί μόνο του; Μήπως ήρθε πράγματι η ώρα να πειραματιστεί;

Η ικανότητα να ντύνεται μόνο του αποτελεί μια κατάκτηση με ψυχολογική και συναισθηματική χροιά. Σημαίνει ότι είναι αρκετά ανεξάρτητο και του έχουν δοθεί ευκαιρίες για αυτό (αναπτύσσοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του) ενώ ήδη έχει αναπτύξει σημαντικές κινητικές δεξιότητες, όπως να γράφει, να ζωγραφίζει και να ταΐζει τον εαυτό του. Ποιες είναι προϋποθέσεις για αυτή την κατάκτηση με άρωμα ανεξαρτησίας και πότε λαμβάνει χώρα, θα δούμε στη συνέχεια. 

Δεξιότητες – προϋποθέσεις

  1. Θα πρέπει ήδη να έχει τη δυνατότητα να ανασηκώνει τα χέρια και τα πόδια με συγκεκριμένες, συντονισμένες κινήσεις για να μπορεί να βάλει τα μανίκια της μπλούζας και τα μπατζάκια από το παντελόνια, αλλά και να έχει ήδη την ικανότητα να ισορροπεί για να βγάλει το παπούτσια του και το παντελόνι του.
  2. Θα πρέπει να μπορεί με τη χρήση των δαχτύλων του να χειρίζεται μικρά αντικείμενα, όπως φερμουάρ, κουμπιά, κορδόνια.
  3. Όσον αφορά στις διανοητικές ικανότητες, θα πρέπει να είναι ικανό να κατανοήσει την αλληλουχία των κινήσεων που χρειάζονται για να ντυθεί και να λαμβάνει υπόψη του πώς επηρεάζουν το είδος των ρούχων οι εποχές και η θερμοκρασία. 

Αρχίζοντας τις προσπάθειες

  • Πριν το μικρό σας γίνει εξπέρ στο να ντύνεται, θα μάθει πώς να βγάζει τα ρούχα του. Αυτό θα συμβεί περίπου στους 18 μήνες και πολλές φορές ακόμα νωρίτερα αφού η εν λόγω διαδικασία δεν απαιτεί τόσες πολλές ικανότητες.
  • Από τότε θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να του κεντρίσει το ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορεί να ντυθεί μόνο του. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα 2,5 με 3 έτη και περίπου τότε θα αρχίσει να φοράει απλά ρούχα, όπως μπλουζάκια ή φορέματα χωρίς κουμπιά και φερμουάρ.
  • Στα πρώτα του βήματα μην απορήσετε και φυσικά μην απογοητευτείτε αν το μικρό σας φορέσει την μπλούζα του ανάποδα. Αναγνωρίστε την προσπάθειά του και είτε εξηγήστε του τι χρειάζεται να κάνει για να βάλει σωστά την μπλούζα, είτε αφήστε το και εστιάστε στα θετικά αν διαμαρτυρηθεί για την «παρέμβασή» σας.
  • Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Τη χαρά που κατάφερε να βάλει την αγαπημένη του μπλούζα διαδέχεται η απογοήτευση και ο εκνευρισμός ότι η μπλούζα μοιάζει στενή ή ότι δεν καταφέρνει τελικά να τη βάλει όπως πρέπει, επομένως μην ξεχνάτε να προσφέρετε την ενθάρρυνσή σας.
  • Το διάστημα που εξασκεί αυτή την ικανότητα εξοπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση. Πιθανόν να αλλάζει συχνά την ίδια ημέρα ρούχα για να σας αποδείξει τις νέες του ικανότητες και φυσικά θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο το πρωί για να ετοιμαστεί, επομένως φροντίστε να ρυθμίζετε τον χρόνο σας και να μην το πιέζετε.

SOS tips

Αν το μικρό σας είναι 30 μηνών και δεν έχει κάνει ακόμα καμία απόπειρα να ντυθεί μόνο του, αναρωτηθείτε αν εσείς τα κάνετε όλα για χάρη του, χωρίς να του αφήνετε χώρο για να προσπαθήσει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο απλά δώστε του τη δυνατότητα και τον χώρο να πειραματιστεί με κουμπιά και φερμουάρ.

Ωστόσο αν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας δυσκολεύεται πολύ σε αυτή την ηλικία να βγάλει τα παπούτσια του και τις κάλτσες του συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο έλλειψης μυϊκής δύναμης ή κάποιου αισθητηριακού προβλήματος.