Μικρά πηδηματάκια!

Μικρά πηδηματάκια!

Πώς θα εξασκηθεί στην κινητική δεξιότητα που του επιτρέπει να παραμένει στον αέρα για δευτερόλεπτα;

Είναι έτοιμο για μια από τις πιο συναρπαστικές κινητικές δεξιότητες, την οποία θα εξασκεί διαρκώς παριστάνοντας άλλοτε το βατραχάκι και άλλοτε το καγκουρό. Το να μάθει να βρίσκεται στο αέρα για μερικά δευτερόλεπτα απαιτεί από την πλευρά του συντονισμό, δύναμη, μπόλικο ...κουράγιο αλλά και εξάσκηση υπό την δική σας καθοδήγηση για να αντιληφθεί τις δυνατότητες του σώματός του. Πάμε να δούμε ποια βήματα να ακολουθήσετε για να εξασκηθεί.

Μόλις περάσουν και τα δεύτερα του γενέθλια το πιθανότερο είναι να τα καταφέρνει να πηδάει από χαμηλά ύψη (π.χ. από το τελευταίο σκαλί στο έδαφος), ενώ στους 26 μήνες θα μπορεί να κάνει και πιο δύσκολες κινήσεις, όπως να πηδάει από μια επιφάνεια στην άλλη και αντίστροφα. Για να το βοηθήσετε να εξασκήσει με ασφάλεια τις κινητικές του δεξιότητες και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, αδειάστε έναν χώρο στο σαλόνι σας και αφήστε το να πειραματιστεί. 

Σαν βατραχάκι. Αρχικά δείξτε του πώς να παριστάνει το βατραχάκι για να μάθει να πηδάει όντας σε σταθερή θέση. Προτείνετε να κάνει βαθύ κάθισμα ακουμπώντας τα χέρια του στο έδαφος και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά να αναπηδήσει.

Σε ένα σκαλοπάτι. Κρατώντας το από το χέρι σταθείτε δίπλα – δίπλα σε ένα χαμηλό σκαλοπάτι και μετρώντας μέχρι το τρία πηδήξτε μαζί στο έδαφος. Θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση για να κάνει το αντίστροφο, να πηδήξει δηλαδή από το έδαφος πάνω στο σκαλί αλλά ακόμα και όταν δοκιμάσει κάτι τέτοιο φροντίστε να βρίσκεστε πίσω του για να το κρατήσετε σε περίπτωση που χάσει την ισορροπία του.

Κρατήστε το. Όσο εξασκείται ζητήστε του να σας κρατάει το χέρι ή να στηρίζεται πάνω σας κάθε φορά που θέλει να πηδήξει από το ένα σημείο στο άλλο. Με τον καιρό και αφού τα καταφέρνει καλύτερα, προτείνετε να απλώσει τα χέρια του δεξιά και αριστερά ή να τα ακουμπήσει στους γοφούς του καθώς αυτές οι στάσεις του προσφέρουν μεγαλύτερη ισορροπία.

Μιμήσεις. Δοκιμάστε να κάνετε πιο διασκεδαστική την εξάσκηση, ζητώντας του να μιμηθεί ζώα που πηδάνε, όπως κουνελάκια (βάζοντας τα χέρια στο κεφάλι του για να μοιάζουν με αφτιά), κοτοπουλάκια (με τα χέρια λυγισμένα κοντά στο σώμα του για να θυμίζουν φτερά) και καγκουρό (κρατώντας ένα αρκουδάκι στην αγκαλιά σαν να το είχε στον μάρσιπο).

Πετυχαίνοντας τον στόχο. Τοποθετήστε μπροστά στην σκάλα ένα κομμάτι χαρτόνι και κολλήστε το με ταινία για να μην γλιστράει. Ζητήστε του να ανέβει στο σκαλοπάτι και ενθαρρύνετε το να πηδήξει πάνω στο χαρτόνι. Όσο εξασκείται και γίνεται καλύτερο, κολλήστε ένα μικρότερο χαρτόνι, παροτρύνοντάς το να προσγειωθεί εκεί από λίγο μεγαλύτερο ύψος, φροντίζοντας πάντα την ασφάλειά του.

SOS Tip: Υπενθυμίζετε πάντα στο μικρό σας πού και από πού επιτρέπεται να εξασκεί τη νέα του δεξιότητα (π.χ. ότι δεν πρέπει να πηδάει από έπιπλα, από πολύ ψηλά, από ασταθή αντικείμενα, όταν εσείς δεν είστε εκεί να το επιτηρείτε κ.λπ.).