Καλλιεργώντας το χιούμορ

Καλλιεργώντας το χιούμορ

Πώς αντιλαμβάνεται το χιούμορ ένα νήπιο και πώς να εντάξετε τα αστεία στην καθημερινότητά σας

Η αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ σχετίζεται με την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση, χαρακτηριστικά που κάθε γονιός θα ήθελε να αποκτήσει το παιδί του. Τα καλά νέα είναι ότι η αίσθηση του χιούμορ δεν είναι έμφυτη, επομένως μπορεί να καλλιεργηθεί. Ακόμα και αν θεωρείτε πως δεν έχετε πολύ στενή σχέση με το χιούμορ, μπορείτε και πάλι να βοηθήσετε το μικρό σας να την αποκτήσει, προσπαθώντας να είστε ανοιχτοί και έτοιμοι για παιχνίδι, πρόθυμοι να τσαλακώσετε τον εαυτό σας, να αυτοσαρκαστείτε και να γελάσετε με αυτόν. Πώς θα καλλιεργήσετε το χιούμορ και πώς θα εντάξετε το γέλιο και τα αστεία στην καθημερινότητά σας;

 • Ένα νήπιο που γνωρίζει τη χρήση πολλών αντικειμένων αλλά και πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του (π.χ. πώς φοριέται ένα παντελόνι), ενδέχεται να αντιδράσει με γέλιο όταν τα αντικείμενα χρησιμοποιηθούν με μη αναμενόμενο τρόπο (αν βάλετε λόγου χάρη το παντελόνι στο κεφάλι σας). Καθετί που διακόπτει μια ακολουθία, κάτι που δεν είναι αναμενόμενο ή κάτι που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αλλιώς, μπορεί να έχει μια πρωτότυπη χρήση και να εκληφθεί από το νήπιο ως αστείο. Με δεδομένα τα παραπάνω, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε: μεταφέρετε το αρκουδάκι του στην τουαλέτα, βάλτε κάλτσες στα πόδια της λούτρινης καμηλοπάρδαλης και διαβάστε του βιβλία με ιστορίες όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο όπως στον κόσμο των ενηλίκων. Μην ξεχνάτε να καλλιεργείτε το χιούμορ μέσω οπτικών ερεθισμάτων, κάνοντας αστείες γκριμάτσες, φορώντας με αστείο τρόπο ένα τεράστιο καπέλο ή παίζοντας παντομίμα.
 • Όταν το παιδί σας αρχίζει να κατακτά τη γλώσσα, το χιούμορ του θα εξελιχθεί καθώς πλέον θα το εκφράζει και με λέξεις. Συγκεκριμένοι ρυθμοί, λέξεις που δεν βγάζουν νόημα ή ακούγονται γελοίες θα είναι τα αγαπημένα του. Πιθανόν να επαναλαμβάνει και κάποιο αστείο που ακούει συχνά από εσάς. 
 • Αργότερα θα αρχίσει να σας κάνει αστεία από μόνο του, προσπαθώντας να κρυφτεί κάτω από τα σκεπάσματα όταν έρχεστε να το ξυπνήσετε το πρωί ή να τρέχει μακριά σας στην παιδική χαρά κάθε φορά που το πλησιάζετε για να του ζητήσετε να επιστρέψετε σπίτι. Προετοιμαστείτε να ακούσετε ή να βιώσετε πολλές φορές το ίδιο αστείο, μιας και η επανάληψη είναι σημαντική για τα νήπια, αλλά φροντίστε να γελάτε κάθε φορά.   

Ιδέες για αστεία παιχνίδια

 1. Κρυφτείτε πίσω από τα χέρια σας, πίσω από ένα καπέλο, κάτω από ένα σεντόνι και εμφανιστείτε ξαφνικά. Επαναλάβετε πολλές φορές τη διαδικασία.
 2. Όταν το μικρό σας έχει μάθει την φωνή κάθε ζώου, αρχίστε να παίζετε με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να συμβούν. Πώς θα ήταν άραγε αν ο σκύλος έκανε νιάου;
 3. Φτιάξτε μαζί αστεία τραγουδάκια, συνδυάζοντας λέξεις και δημιουργώντας έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το όνομά του.
 4. Με παρόμοιο τρόπο «χτίστε» πάνω σε ένα έτοιμο τραγούδι, αλλάζοντας κατά βούληση κάποιους στίχους και διατηρώντας την ίδια μελωδία. Τραγουδήστε μια φορά το λάθος τραγούδι με τις δικές σας προσθήκες και την επόμενη φορά σταματήστε πριν από τις «διορθώσεις» για να προσθέσει το μικρό σας όσα θυμάται.    
 5. Παραστήστε πως το κυνηγάτε αλλά δεν καταφέρνετε να το πιάσετε.
 6. Κολλήστε το πρόσωπό σας στο τζάμι της μπαλκονόπορτας πιέζοντας το μάγουλα και την μύτη σας και παραμορφώνοντας το πρόσωπό σας ή χρησιμοποιήστε έναν μεγενθυντικό φακό για να μεγαλώσετε τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.

98280713-squishy-face-gettyimages

Extra tips

 • Την περίοδο της εκπαίδευσης στο γιογιό, οι πιο αστείες λέξεις και οι πιο αστείοι ήχοι για τα νήπια είναι συνήθως αυτές που σχετίζονται με την τουαλέτα. Αν το μικρό σας αρχίζει να κοροϊδεύει ή να επαναλαμβάνει τις «αστείες» λέξεις κατά τη διάρκεια μιας συνάθροισης για παιχνίδι, προσπαθήστε να το αγνοήσετε. Όσο λιγότερο ανταποκριθείτε, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσει καθώς θα συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται για κάτι αστείο.
 • Ενώ τα νήπια συνήθως διασκεδάζουν με κάτι που δεν είναι συνηθισμένο, ορισμένες καταστάσεις, όπως το καρναβάλι ή οι μεταμφιέσεις ίσως τα τρομάζουν. Ενδέχεται λόγου χάρη ένα νήπιο να τρομάξει πολύ αν δει τους γονείς του να φορούν μια περίεργη μάσκα.

Διαβάστε ακόμα το «Μεγαλώστε παιδιά με χιούμορ».