«Έλα να παίξουμε…». Το πρώτο του ραντεβού!

Νήπια που παίζουν μαζί

Το do’s και τα don’ts στα ραντεβού για παιχνίδι.

Τα ραντεβού για παιχνίδι είναι η τέλεια ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθεί ένα νήπιο, να μάθει να μοιράζεται, να γίνει φιλικό και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά! Ωστόσο, ποιοι είναι οι ελάχιστοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε ώστε να μην γίνει το όνειρο εφιάλτης; Δείτε!

Do: Εάν το ραντεβού για παιχνίδι γίνεται στο δικό σας σπίτι διπλοτσεκάρετε την ασφάλεια του σπιτιού (δείτε εδώ). Μπορεί ο μικρός επισκέπτης να θελήσει να πιάσει πράγματα που το δικό σας παιδί ξέρει ήδη πως δεν πρέπει να ακουμπάει.

Dont: Μην το αφήσετε να κρατήσει πάρα πολύ. Για νήπια που έχουν ξαναβρεθεί, 1 ώρα παιχνιδιού είναι υπέραρκετη. Για μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσε να κρατήσει και μισή ώρα παραπάνω. Εάν, όμως, αφήστε το ραντεβού και παρατραβήξει, κινδυνεύετε να δείτε την χαρούμενη ατμόσφαιρα να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αφού τα παιδιά θα αρχίζουν να πεινάνε, να κουράζονται και πολλές φορές να βαριούνται το ένα το άλλο.

Do: Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Το ότι τα παιδιά κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο χτίζοντας δύο ξεχωριστούς πύργους από τουβλάκια, χωρίς να κοιτάζονται χωρίς να αγγίζονται, δεν σημαίνει πως το ραντεβού είναι αποτυχία. Τα νήπια, που μεγαλώνουν χωρίς αδελφάκια, δεν γνωρίζουν πώς να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά. Είναι στο χέρι σας να τους δείξετε πώς να το κάνουν, χωρίς φυσικά να τα πιέζετε.

Τα πολύ μικρά σε ηλικία νήπια συνήθως παίζουν χωρίς να αλληλεπιδρούν.

Do: Στην συνάντηση τα παιδιά πρέπει να είναι ταϊσμένα και ξεκούραστα και γι’ αυτό οι καλύτερες ώρες για παιχνίδι είναι οι πρωινές. Ωστόσο, εάν αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον φροντίστε ώστε τα παιδιά να έχουν πάρει πιο πριν έναν υπνάκο και έχετε έτοιμα μερικά υγιεινά σνακ, εάν η ώρα του γεύματος ή του δείπνου πλησιάζει.

Dont: Μην αφήνετε τα νήπια να παίζουν χωρίς επίβλεψη. Εάν είναι γύρω στα 2-2½ σίγουρα θα χρειάζονται την συμμετοχή σας στο παιχνίδι για να μάθουν να αλληλεπιδρούν. Αλλά και τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά χρειάζονται την ενθάρρυνση σας. Φροντίστε να βρίσκεστε απλώς στο ίδιο δωμάτιο με αυτά και να παρεμβαίνετε σε περίπτωση που κάποιο πρόκειται να χτυπήσει. Θυμηθείτε να τα αφήνετε να λύνουν μόνα τους τις μικροδιαφορές και κρατήστε έναν άσσο στο μανίκι (π.χ. πλαστελίνη, logo) για να ξαναζωντανέψετε ή να στρέψετε αλλού το ενδιαφέρον τους αν χρειαστεί.

Do: Κρύψτε τα αγαπημένα παιχνίδια του μικρού σας. Εάν δεν έχει μάθει ακόμα να μοιράζεται (και τα περισσότερα παιδιά σε αυτήν την ηλικία ούτε ξέρουν ούτε θέλουν), κρύψτε αγαπημένα παιχνίδια για να αποφύγετε να ξεσπάσει πόλεμος. Βγάλτε έξω μόνο παιχνίδια που τα έχετε εις διπλούν, όπως κούκλες, αμαξάκια, puzzles κτλ. Για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ρολόι σε περίπτωση που θέλουν να παίξουν με το ίδιο παιχνίδι. «Παίξε με την Barbie 3 λεπτά και μόλις το ρολόι χτυπήσει θα έχει έρθει η σειρά της Κατερίνας να παίξει μαζί της». Τέλος, εάν υπάρχει η δυνατότητα αφήστε τα παιδιά να βρουν μόνα τους μια λύση, όσο απλοϊκή κι αν σας φαίνεται. Το ζήτημα είναι να μάθουν να επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν μόνα τους.

Δείτε επίσης: "Μάθετε το παιδί σας να μοιράζεται".

Dont: Μην τερματίσετε το παιχνίδι ξαφνικά και αδέξια, εάν θέλετε να αποφύγετε τα κλάματα και το «κρυφτούλι». Δώστε στα παιδιά μια 10λεπτη προειδοποίηση και βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπήσει. «Κατερίνα μου, σε δέκα λεπτά θα έρθει η μαμά να σε πάρει. Μόλις το ρολόι χτυπήσει θα πρέπει να σηκωθείς για να ετοιμαστούμε». Επίσης, φροντίστε να μείνετε πίστη στα χρονικά περιθώρια. Πολλά παιδιά ξέρουν πως μπορεί η μαμά τους να έρθει σε δέκα λεπτά, αλλά θα κάτσει και 20 λεπτά στην πόρτα να μιλήσει. Εάν, ωστόσο, το ρίξετε για πολλή ώρα στο «κουτσομπολιό» θα ξαναγυρίσουν στο παιχνίδι και θα κάνετε αμάν να τα σηκώσετε και πάλι. Τέλος, μην ξεχνάτε πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να καταλήξει άδοξα και με κλάματα η βραδιά, εάν το παιδί είναι έτοιμο να φύγει και βαρεθεί περιμένοντας!