Στρατηγικός σχεδιασμός… ύπνου!

Στρατηγικές ύπνου

4 τρόποι που κάνουν τον ύπνο του μωρού ευκολότερο. Δοκιμάστε ποιος ταιριάζει στο δικό σας και όνειρα γλυκά!

Σας προτείνουμε μερικές mom-to-mom συμβουλές και στρατηγικές για να πάει ευκολότερα για… νάνι!

1. Η χώρα της επανάληψης. Πολλά μωρά ανακουφίζονται, νιώθουν ασφάλεια και ηρεμούν όταν έχουν ένα πρόγραμμα ρουτίνας για τον ύπνο. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια μπάνιο, τάισμα, μασάζ, νανουρίσματα και μετά στην κούνια. Αυτή είναι μια διαδικασία χαλάρωσης που κανονικά θα κοίμιζε τον καθένα μας! Εάν το μωρό σας φαίνεται να απολαμβάνει αυτήν την ρουτίνα εφαρμόστε την. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο μασάζ που είναι μια ιδιαιτέρως χαλαρωτική διαδικασία αλλά μπορείτε και να διαβάσετε κάποιο βρεφικό παραμυθάκι που θα νανουρίσει το μωρό σας. Το παν είναι να μην το πιέσετε και να δείχνετε ευδιάθετοι ακόμη και αν από μέσα σας βιάζεστε ή βράζετε!

Η ρουτίνα μπάνιο-τάϊσμα-μασαζ βοηθάει πολλά μωρά να πάνε για ύπνο

2. Ο χρυσός κανόνας που ακόμη και οι ειδικοί παραδέχονται είναι ποτέ να μην βάζετε ένα μεγάλο σε ηλικία μωρό στην κούνια του όταν αυτό έχει ήδη αποκοιμηθεί αλλά λίγο πριν το πάρει ο ύπνος. Αυτή η τακτική θα σας φανεί ιδιαίτερα αποδοτική όταν πια το μωρό σας δεν θα έχει ανάγκη τα νυχτερινά ταΐσματα καθώς δεν θα έχει συνδέσει το φαγητό με τον ύπνο και δεν θα κλαίει για να του δώσετε να φάει προκειμένου να ξανακοιμηθεί. Επιπλέον όταν θα ξυπνάει μέσα στη νύχτα θα μπορεί να αποκοιμηθεί πιο εύκολα μόνο του χωρίς την παρουσία ή την παρέμβασή σας και έτσι θα διευκολυνθεί και η ροή του δικού σας ύπνου.

Πώς θα το πετύχετε; Ξεκινήστε με την καθιερωμένη ρουτίνα που δίνει το μήνυμα στο μωρό ότι η ώρα του ύπνου πλησιάζει. Ξεκινήστε με το μπανάκι του, κάντε του μασάζ, μετά ταΐστε το ενώ του τραγουδάτε ή του διαβάζετε και βάλτε το στην κούνια του τη στιγμή που δείχνει ότι είναι έτοιμο να κοιμηθεί αλλά είναι ακόμα ξύπνιο και πάντα ανάσκελα. Ψιθυρίστε του καληνύχτα και σιγά σιγά απομακρυνθείτε από αυτό ώστε να κοιμηθεί.

Κοιμήστε το στην αγκαλιά σας3. Σε περίπτωση που η παραπάνω μέθοδος δεν πιάσει, γιατί το μωρό σας ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν ηρεμούν τόσο εύκολα, τότε θα πρέπει να διαφοροποιηθείτε. Τα ανήσυχα μωρά δεν δέχονται να πάνε ξύπνια στην κούνια τους και θα διαμαρτυρηθούν έντονα και πολλές φορές. Ακόμη αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν το μωράκι σας υποφέρει από κολικούς με αποτέλεσμα να ανακουφίζεται μόνο όταν το κρατάτε και το κουνάτε. Εάν, λοιπόν, το ένστικτό σας σας λέει να το νανουρίσετε στα χέρια για να αποκοιμηθεί και μετά να το βάλετε στην κούνια του τότε κάντε το.

Αρχικά, ακολουθήστε κανονικά τη ρουτίνα μπάνιο-μασάζ-τάισμα-νανούρισμα. Αν του αρέσει να πιπιλάει και θηλάζετε, προκειμένου να μην γίνετε ανθρώπινη πιπίλα, απομακρύνετέ το από το στήθος σας μαλακά και δώστε του μια πιπίλα. Μόλις αποκοιμηθεί, κρατήστε την αναπνοή σας, σηκωθείτε απαλά και με πολύ προσεκτικές κινήσεις βάλτε το μαλακά στην κούνια του. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μην ξυπνήσει το μωρό τη στιγμή που θα το απομακρύνετε από τα χέρια σας. Μια καλή τεχνική είναι η εξής: επειδή συνήθως το σεντονάκι που το ακουμπάτε είναι κρύο σε σχέση με την αγκαλιά σας ζεστάνετέ το από πριν, βάζοντας από πάνω μια κουβερτούλα την οποία θα απομακρύνετε πριν το βάλετε στην κούνια του.

4. Η μαλακή καληνύχτα. Είναι μια μέθοδος σταδιακής ανεξαρτητοποίησης του μωρού από τα πράγματα που το ηρεμούν ώστε να κατευνάζει μόνο του τον εαυτό του και να κοιμάται. Εφαρμόστε την σε μωρά που έχουν περάσει τον 6ο μήνα. Λειτουργεί καλύτερα σε μωρά που είναι σχετικά εύκολα στις συνήθειές τους απλώς και μόνο γιατί τα πιο απαιτητικά μωρά θα αντισταθούν περισσότερο. Το μεγάλο όφελος είναι ότι τελικά θα πετύχετε να κλαίει λιγότερο το μωρό σας και έτσι δεν θα αγχώνεστε γι’ αυτό! Όμως πρέπει να επιμείνετε με σθένος και να είστε υπομονετική για μερικές εβδομάδες.

Το πρώτο βήμα είναι να υιοθετήσετε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου: τάισμα στο ίδιο μέρος κάθε φορά και μετά νανούρισμα ή βιβλιαράκι όπως κάθε φορά. Μετά βάζετε το μωρό στην κούνια ενώ είναι ξύπνιο και κάθεστε σε μια καρέκλα δίπλα του. Αν διαμαρτυρηθεί -που είναι πολύ πιθανό να το κάνει- καθησυχάστε το μιλώντας του και ακουμπώντας το στην κοιλίτσα ή στο κεφαλάκι. Μην το σηκώσετε από την κούνια εκτός κι αν κλαίει πολύ έντονα. Μείνετε κοντά του μέχρι να κοιμηθεί και μετά βγείτε από το δωμάτιο. Επαναλάβετε τη μέθοδο εάν ξυπνήσει τη νύχτα. Θα το κάνετε για τρεις συνεχόμενες ημέρες και στη διαδικασία του ημερήσιου ύπνου και του βραδινού.

Την τέταρτη μέρα μετακινήστε την καρέκλα σας στη μέση της διαδρομής από την κούνια του στην πόρτα του δωματίου και μιλάτε στο μωρό σας από εκεί μέχρι να κοιμηθεί και να φύγετε. Πάλι ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία για 3 μέρες συνεχόμενες. Την έβδομη και όγδοη μέρα βάλτε την καρέκλα σας στην πόρτα και αν χρειαστεί καθησυχάστε το μωρό σας μιλώντας του από εκεί. Την ένατη μέρα και εφόσον όλα πάνε καλά το μωρό σας θα αποκοιμιέται μόνο του με εσάς έξω από το δωμάτιό του.