Κοιμίστε το σαν να είναι ακόμα στην μήτρα

Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον ύπνου για το νεογέννητο μωράκι σας

Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον ύπνου για το νεογέννητο μωράκι σας

Ακόμα και αν το νεογέννητο μωράκι σας δεν τα καταφέρνει τόσο καλά με τον ύπνο τις πρώτες εβδομάδες, φροντίστε να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον για να το βοηθήσετε όσο μπορείτε. Η θερμοκρασία, ο φωτισμός και η ζεστασιά της αγκαλιάς σας είναι σημαντικοί παράγοντες καθώς θα κοιμάται καλύτερα αν το περιβάλλον του θυμίζει το ζεστό και σκοτεινό περιβάλλον της μήτρας όπου πέρασε τους τελευταίους 9 μήνες. 

Λίκνισμα για όνειρα γλυκά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το μωρό σας καθησυχαζόταν από τη διαρκή κίνηση καθώς περπατούσατε. Το νεογέννητο συνεχίζει να απολαμβάνει το λίκνισμα, τη ρυθμική κίνηση και την αγκαλιά σας που το βοηθούν να ηρεμήσει αλλά και να αποκοιμηθεί. Επομένως κρατήστε το στην αγκαλιά σας, λικνίστε το ή περπατήστε μέσα στο δωμάτιο. Δοκιμάστε ακόμα να του κάνετε απαλό μασάζ ενώ είναι ξαπλωμένο στην κούνια του, γιατί αυτό βοηθάει στην παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, σύμφωνα με έρευνες.  

Ασφάλεια και ζεστασιάΓια να ηρεμεί πιο εύκολα και για να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και ζεστασιά δοκιμάστε να τα φασκιώσετε. Η κουβερτούλα που το τυλίγει θα του θυμίσει το ζεστό και ασφαλές περιβάλλον της μήτρας, όπου ο χώρος ήταν περιορισμένος, χαρίζοντας του ήσυχο ύπνο. Προσοχή όμως! Επιλέξτε υλικό ανάλογα με την εποχή ή εμπιστευτείτε το μαλλί merino καθόη την διάρκεια του έτους, αφού είναι ένας φυσικός θερμορυθμιστής που προστατεύει τόσο από την ζέστη όσο και από το κρύο!  

Ρυθμίστε τους ήχους. Δεν χρειάζεται να υπάρχει απόλυτη ησυχία στο σπίτι όταν το μωρό σας κοιμάται. Εξάλλου όσο ήταν στην μήτρα είχε συνηθίσει τους απόμακρους ήχους του σώματός σας, από το γουργούρισμα της κοιλιάς σας μέχρι τη φωνή σας. Μια απαλή μουσική ή οι λευκοί ήχοι συνήθως είναι πολύ πιο καθησυχαστικοί από την απόλυτη ησυχία. Η ιδανική ένταση ήχου εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του μωρού σας. Αν είναι πολύ ευαίσθητο στους ήχους, φροντίστε να κάνετε τη λιγότερο δυνατή φασαρία στο σπίτι ενώ κοιμάται.  

Ιδανική θερμοκρασία. Φροντίστε στο δωμάτιο σας να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε κρύο. Η υπερβολική ζέστη αφενός μπορεί να το κάνει να ιδρώσει υπερβολικά ενώ κοιμάται αφετέρου αυξάνει το ρίσκο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Από την άλλη αν το δωμάτιο είναι παγωμένο το μωρό σας θα δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί αφού δεν θα νιώθει άνετα. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του, αγγίξτε το λαιμό του. Αν είναι ιδρωμένος σημαίνει πως ζεσταίνεται, ενώ αν είναι παγωμένος φροντίστε να το σκεπάσετε καλύτερα ή να αυξήσετε τη θερμοκρασία του δωματίου.  

Χαμηλός φωτισμός. Παρόλο που τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν σε ένα φωτεινό δωμάτιο, είναι καλύτερο να εξασφαλίσετε ένα σκοτεινό και ήρεμο περιβάλλον ώστε να αρχίζει να συνδέει τον ύπνο με το σκοτάδι και την εγρήγορση με το φως. Όσο πιο γρήγορα μάθει να συνδέει το σκοτάδι με τον ύπνο τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να κοιμάται απερίσπαστα κατά τη διάρκεια της νύχτας.