Γιατί πρέπει και τα μωρά να κοιμούνται νωρίς;

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε το μωράκι σας νωρίς για ύπνο;

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε το μωράκι σας νωρίς για ύπνο;

Πιστεύετε ότι αν το βάλετε αργά για ύπνο θα αποφύγετε το πρωινό ξύπνημα; Κι όμως στα μωρά δεν ισχύει αυτό το λογικό –για τους ενήλικες – συμπέρασμα. Αν δεν συμβαδίζετε με το βιολογικό του ρολόι τα νέα είναι άσχημα: ένα μωρό που είναι υπερβολικά κουρασμένο θα δυσκολευτεί να αποκοιμηθεί και ο ύπνος του θα είναι ανήσυχος. Άρα το αγγελούδι σας κοιμάται καλύτερα, πιθανόν και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όταν το βάλετε νωρίς στο κρεβάτι.

Ανατρέποντας τους βασικούς λόγους για τους οποίους αφήνετε το μικρό σας να «ξενυχτήσει» σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα, θα έχετε κάνει μια καλή αρχή για να αναδιαμορφώσετε την ρουτίνα του ύπνου του.

  • Πιθανόν να μην συνειδητοποιείτε πόσο νωρίς χρειάζεται να κοιμηθεί ένα μωρό. Αν λόγου χάρη το βάζετε για ύπνο στις 9 δοκιμάστε να το αποκοιμίσετε μια με μιάμιση ώρα νωρίτερα για να δείτε τη διαφορά.
  • Θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο με το μωρό σας όταν επιστρέφετε από τη δουλειά; Πολύ λογικό! Ωστόσο καλό είναι να δίνετε προβάδισμα στις δικές του ανάγκες. Επιστρέφοντας στο σπίτι παίξτε λίγο μαζί του και έπειτα οδηγήστε το στο υπνοδωμάτιό του, αφήνοντας όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες για όταν αποκοιμηθεί.
  • Πιθανόν να σκέφτεστε ότι όσο πιο πολύ κουραστεί τόσο πιο εύκολα και πιο πολύ θα κοιμηθεί. Όμως ένα υπερβολικά κουρασμένο μωρό και νήπιο όταν έχει υπερένταση είναι δύσκολο να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί. Πέρα από αυτό το μωρό σας είναι «προγραμματισμένο» από τη φύση να κοιμάται από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή.  

Πλεονεκτήματα

  • Ο ύπνος νωρίς θα το βοηθήσει να κοιμάται σύμφωνα με το βιολογικό του ρολόι. Αυτός ο κύκλος θα αυξήσει τις πιθανότητες να κοιμάται καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και να ξυπνάει την ώρα που πρέπει.
  • Το απόγευμά σας θα είναι πολύ πιο χαλαρό, καθώς θα έχει κοιμηθεί σωστά και δεν θα χρειάζεται να προσπαθείτε να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μωρό, χωρίς να γνωρίζετε ακριβώς τον τρόπο.
  • Θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό σας ή με πρωτότοκό σας.

 

Είστε έτοιμοι για δοκιμή;

Αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε τις πρώτες δοκιμές, διαβάστε καταρχάς τα σημάδια της κούρασης, που πιθανόν να αρχίσουν να εμφανίζονται κάποια ώρα μετά το απογευματινό φαγητό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν νυσταγμένα ματάκια, χεράκια που τρίβουν το προσωπάκι του και γενικότερα δυσφορία. Από τη στιγμή που τα σημάδια θα κάνουν την εμφάνισή τους ξεκινήστε να ακολουθείτε τη συνηθισμένη ρουτίνα για τον ύπνο (μπάνιο, θηλασμός, φάσκιωμα, διάβασμα, νανούρισμα κ.ά.). Ακολουθήστε το πρόγραμμα για 2 ή 3 βράδια και αν χρειαστεί κάντε κάποια επιπλέον αλλαγή στην ώρα (15 με 20 λεπτά) μέχρι να βρείτε την κατάλληλη ώρα για το μωρό σας.