Υγιή Δόντια: 8 βασικές οδηγίες φροντίδας!

Υγιή Δόντια: Τα 8 βασικά βήματα φροντίδας!

Εξασφαλίστε την καλή υγεία δοντιών και στοματικής κοιλότητας ακολουθώντας μερικές απλές αλλά βασικές οδηγίες φροντίδας.

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι το μικρό σας δεν θα έχει προβλήματα με την τερηδόνα; Αφενός προσέχοντας τι είδους snacks του προσφέρετε, αφετέρου εισάγοντας από νωρίς την φροντίδα της στοματικής υγιεινής και του βουρτσίσματος των δοντιών και των ούλων. Με μια καλή εκκίνηση, η υγεία των δοντιών του είναι σε πολύ καλό δρόμο!

  • Καθαρίζετε στο στοματάκι του μωρού σας μετά από κάθε τάισμα πριν και αφότου βγάλει τα πρώτα του δοντάκια, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βρεγμένο πανί ή μια βρεφική οδοντόβουρτσα δαχτύλου. Φροντίστε να εισάγετε τη συνήθεια από νωρίς γιατί όταν τα πρώτα δόντια εμφανιστούν, μαζί με αυτά θα έρθει και η δυσφορία, οπότε το μικρό σας είναι πιθανό να μην συνεργάζεται εύκολα.
  • Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο καλό είναι να λάβει χώρα κοντά στα πρώτα του γενέθλια. Αφενός θα είστε ενημερωμένοι από την αρχή για την υγεία της στοματικής του κοιλότητας, αφετέρου η επαφή με τον οδοντίατρο θα είναι πιο εύκολη και θα το βοηθήσει να είναι εξοικειωμένο αργότερα. Διαβάστε οδηγίες για μια θετική πρώτη εμπειρία στο παιδοδοντίατρο εδώ.
  • Για το βούρτσισμα των δοντιών του χρησιμοποιήστε μια παιδική οδοντόβουρτσα, μαλακή με μικρή κεφαλή και λίγο νερό. Μην ξεχνάτε να την αντικαθιστάτε με μια καινούργια κάθε 3 μήνες.
  • Φροντίστε ανάμεσα στο γεύμα και το βούρτσισμα να μεσολαβούν περίπου 30 λεπτά. Ο λόγος είναι πως μετά το φαγητό το περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας είναι όξινο, καταστρέφοντας την επιφάνεια των δοντιών και δημιουργώντας πλάκα. Το βούρτσισμα μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό και πρέπει να δίνουμε χρόνο στο σάλιο να εξουδετερώσει τα οξέα και το στόμα να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα pH.
  • Από τη στιγμή που το μικρό σας έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει μαχαιροπίρουνα στο φαγητό, μπορεί να αναλάβει να πλένει μόνο του τα mousiki-odontovourtsa-buzzy-brushδοντάκια του (ή τουλάχιστον να αποπειραθεί υπό τη δική σας καθοδήγηση). Κάντε την διαδικασία πιο εύκολη και πιο ευχάριστη χαρίζοντάς του μια πολύχρωμη οδοντόβουρτσα με τον αγαπημένο του ήρωα ή την αγαπημένη μας μουσική οδοντόβουρτσα «BuzzyBrush».
  • Μην χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα, καθώς όσα έχουν ως βάση το αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης, ενώ η επαναλαμβανόμενη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην στοματική κοιλότητα, ακόμα και άσχημη αναπνοή.
  • Εάν πρόκειται να δώσετε στο παιδί γλυκό φροντίστε να του το προσφέρετε μετά το γεύμα. Με τον τρόπο αυτό η ζάχαρη, η αγαπημένη τροφή των τερηδονούχων μικροβίων, θα παραμείνει στα δόντια του λιγότερο, αφού κατόπιν θα πάει για βούρτσισμα.
  • Εξηγήστε στο παιδί γιατί επιλέγετε να τρώτε γλυκά μετά το φαγητό και κάντε την επιλογή αυτή συνήθεια. Έτσι στα μεσογεύματά του θα επιλέγει πιο υγιεινές για τα δόντια του τροφές. Δείτε ποιες τροφές μπορούν να προάγουν την στοματική υγεία εδώ.

Φθοριούχος οδοντόκρεμα         

Οι οδοντίατροι συστήνουν την αποφυγή χρήσης φθοριούχου οδοντόκρεμας για νήπια κάτω των 3 ετών, ενώ για παιδιά άνω των 3 ετών η ποσότητα της οδοντόκρεμας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος ενός αρακά.