Παίρνει το μωρό μου αρκετό βάρος; Γιατί τα συνομήλικα του παιδιά είναι μεγαλύτερα από το δικό μου;
Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών είναι εάν το μωρό τους παίρνει αρκετό βάρος. Από τις συνηθέστερες, μάλιστα, ερωτήσεις, δεύτερη μετά το «πόσο μηνών είναι;», είναι το «τι βάρος έχει». Κι αλίμονο εάν το μωρό της φίλης, της γνωστής, της περαστικής... είναι στην ηλικία του δικού σας ή και μικρότερο και ζυγίζει περισσότερα κιλά!
Πριν σας πιάσει πανικός, είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι ρυθμοί ανάπτυξης του κάθε παιδιού διαφέρουν και πως ποτέ δεν πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Καθ’ όλα αρμόδιος για να κρίνει την ανάπτυξη του παιδιού σας είναι μόνο ο παιδίατρος. Αυτός βάσει των καμπυλών ανάπτυξης που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού θα κρίνει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο.
Ο γιατρός:
Αρχικά, θα πάρει ένα πλήρες ατομικό αλλά και οικογενειακό ιστορικό για κληρονομικές ασθένειες και θα αναζητήσει τυχόν προδιαθέσεις του ίδιου του παιδιού όπως: η προωρότητα, η ενδομήτρια δυστροφία, προβλήματα κατά τον τοκετό κλπ
Κατόπιν, θα μετρήσει τους σωματομετρικούς παράγοντες: βάρος, ύψος και περίμετρος κεφαλιού, καθώς επίσης την μυϊκή μάζα, το υποδόριο λίπος, τον μετεωρισμό της κοιλιάς και την διαγραφή των πλευρών στον θώρακα.
Εάν το παιδί σας έχει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης και ξαφνικά διαπιστωθεί μια πτώση κάτω των δύο καμπύλων, από την καμπύλη που ακολουθούσε πριν, τότε ο γιατρός θα εκκινήσει κάποιες διαδικασίες για τον καθορισμό της αιτίας, παραπέμποντάς το παιδί σε εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, ηλεκτρολύτες κοκ).
Να θυμάστε πως εάν ο γιατρός σας δεν ανησυχεί, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε κι εσείς. Ωστόσο, επειδή το ένστικτό σας είναι η μεγαλύτερη σας δύναμη, μην διστασετε να συζητήσετε μαζί του τους προβληματισμούς σας.