Το άγχος είναι μεταδοτικό

Το άγχος είναι μεταδοτικό

Το άγχος της μητέρας «μεταδίδεται» στο μωρό με αρνητικές συνέπειες

Αν θεωρείτε ότι η πίεση και το άγχος σας επηρεάζει μόνο εσάς, αναθεωρήστε. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Psychological Science» επισημαίνει ότι τα μωρά, όχι μόνο αντιλαμβάνονται την πίεση της μητέρας τους, αλλά δείχνουν και τα ίδια σημάδια άγχους με αυτήν. Επομένως, οι τεχνικές κατά του άγχους, θα βοηθήσουν όχι μόνο την δική σας, αλλά και την υγεία του μωρού σας.

Δεν είναι άγνωστο ότι τα συναισθήματα μπορούν να «μεταδοθούν» από τον έναν άνθρωπο στον άλλον, ειδικά αν μεταξύ τους υπάρχει βαθιά συναισθηματική επαφή. Πόσες φορές σας έχει συμβεί να έχετε μεταφέρει την δυσφορία, την μελαγχολία, τον θυμό ή το άγχος σας σε έναν άλλο κοντινό σας άνθρωπο ή να νιώθετε ότι υιοθετείτε τα συναισθήματα του άλλου σαν να είστε ο καθρέφτης του; Πρόκειται για συχνό φαινόμενο, ειδικά ανάμεσα σε ζευγάρια. Βασισμένοι σε αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φραντσίσκο της Καλιφόρνια επιχείρησαν να ερευνήσουν αν τα συναισθήματα μεταφέρονται με ανάλογο τρόπο από τη μητέρα στο παιδί της. 

Στο πείραμα που έκαναν, συμμετείχαν 70 μαμάδες με παιδιά ηλικίας 1 έτους. Στο πρώτο στάδιο, οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από  αισθητήρες καρδιακού σφυγμού που τοποθέτησαν τόσο στις μητέρες όσο και στα παιδιά. Στη συνέχεια χώρισαν τα ζευγάρια και ζήτησαν από τις μαμάδες, εκθέτοντας τις σε κατάσταση άγχους, να κάνουν μια διάλεξη 5 λεπτών μπροστά σε δύο εκτιμητές, μετά την οποία θα ακολουθούσε ένα ερωτηματολόγιο διάρκειας 5 λεπτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αντιδράσεις των εκτιμητών ήταν θετικές (χαμόγελο, θετικό νεύμα του κεφαλιού) σε άλλες αρνητικές και σε κάποιες δεν υπήρχε καμία αντίδραση.

Όταν οι μητέρες βρέθηκαν ξανά μαζί με τα μωρά τους, οι επιστήμονες ερεύνησαν σημάδια άγχους και μέτρησαν τη φυσική αντίδραση του καρδιακού ρυθμού μέσω αισθητήρων. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μαμάδες που αντιμετώπισαν τις αρνητικές αντιδράσεις, ανέπτυξαν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τις μαμάδες των άλλων δύο ομάδων, ενώ παρουσίασαν σημάδια αυξημένου στρες. Αντίστοιχα, τα μωρά τους ανταποκρίνονταν στην ένταση της μητέρας, παρουσιάζοντας αυξημένους καρδιακούς σφυγμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Πέρα από αυτό, όμως, το πείραμα έδειξε ότι όσο πιο αγχωμένη ήταν η μητέρα, τόσο περισσότερο επηρέαζε αρνητικά το παιδί της, καθώς εκείνο μπορούσε να βιώσει στο ίδιο του το σώμα το συναίσθημα της μαμάς του, δείχνοντας αντίστοιχα σημάδια.   

Κατά συνέπεια, τα υψηλά επίπεδα άγχους που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο μωρό, όχι μόνο γιατί το άγχος εμποδίζει μια μητέρα να φροντίσει σωστά το παιδί της, αλλά και γιατί το μωρό αντιγράφει το συναίσθημα της μητέρας και εκτίθεται στις ορμόνες του άγχους που έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του.