Σημάδια ότι πονάει

Σημάδια ότι πονάει

Πώς θα καταλάβετε ότι το μικρό σας πονάει ή δεν νιώθει καλά

*Με τη συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου.

Το μωράκι σας πονάει αλλά, εφόσον δεν μιλάει, δεν μπορεί να το επικοινωνήσει με λέξεις. Πώς θα καταλάβετε ότι αισθάνεται πόνο ή δυσφορία; Με τα παρακάτω σημάδια!

1. Κλάμα . Αν το μωρό σας κλαίει κάθε φορά που το αγγίζετε ή το μετακινείτε και σας είναι πολύ δύσκολο να το καθησυχάσετε τότε πιθανόν να μην διαμαρτύρεται απλά επειδή θέλει να φάει ή να κοιμηθεί. Συνήθως το κλάμα με ένταση ή διακυμάνσεις υποδηλώνει δυσφορία. Μάθετε να αποκωδικοποιήστε τα διάφορα είδη κλάματος  και σύντομα θα καταλαβαίνετε το κλάμα του πόνου από μίλια μακριά!

2. Σημάδια δυσφορίας στο πρόσωπο. Αν παρατηρήσετε εκφράσεις δυσφορίας στο προσωπάκι του, π.χ. να σφίγγει τα ματάκια του ή να τεντώνει το στοματάκι του κάνοντας πιο έντονες τις αυλακώσεις ανάμεσα σε μύτη και στόμα, τότε κάτι το ενοχλεί. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε την πηγή του πόνου συνδυάζοντας το εν λόγω σημάδι και με άλλα συμπτώματα.

3. Απώλεια όρεξης. Ένα άρρωστο μωρό, ένα μωρό που πονάει ή νιώθει ενοχλημένο από κάτι αρνείται να θηλάσει ή να φάει ή τρώει σημαντικά λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Μην πετάγεστε από την θέση σας τρομοκρατημένη σε κάθε αλλαγή προγράμματος, αλλά εάν η απώλεια όρεξης έχει γίνει κανόνας με αποτέλεσμα να σας ανησυχεί αισθητά σπεύστε στον παιδίατρό σας. Πιθανόν η αιτία να είναι κάποιος πόνος στο λαιμό ή στην κοιλιακή χώρα.

4. Απώλεια βάρους. Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες η ζυγαριά ακριβείας θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος, αφού το πόσο βάρος παίρνει θα είναι ένα θέμα που δεν θα φεύγει από το μυαλό σας. Μια μικρή απώλεια βάρους δεν είναι ανησυχητική αλλά εάν δείτε ότι δεν έχει ξεπεράσει το βάρος γέννησης μετά από 2 εβδομάδες, εάν δεν παίρνει τουλάχιστον 20 γραμμάρια την ημέρα, εάν δεν βρέχει τουλάχιστον 6 πάνες το 24ωρο, τότε καλό θα ήταν να δείτε τον γιατρό του. Η απώλεια βάρους ενδεχομένως να συνδέεται με φλεγμονή στο έντερο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα, δυσανεξία ή αλλεργία σε κάποιες τροφές (για μεγαλύτερα σε ηλικία μωρά). Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδι υδροκεφαλίας (συγκέντρωση υγρού στον εγκέφαλο) ή λευχαιμίας.

5. Κυρτώνει την πλάτη. Αν το μωρό σας γέρνει προς τα πίσω περισσότερο από το συνηθισμένο και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάτι το ενοχλεί, πιθανόν αυτό να υποδηλώνει ότι κάπου πονάει. Παρατηρήστε πότε συμβαίνει αυτό και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Αν κυρτώνει συχνά την πλατούλα του πιθανόν να υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.Κυρτώνει την πλάτη

6. Σπασμώδεις κινήσεις. Συνήθως οι γρήγορες, ανεξέλεγκτες, σπασμωδικές κινήσεις συνδέονται με την επιληψία, ωστόσο παρόμοιες κινήσεις μπορεί να είναι σημάδι του συνδρόμου Sandifer και να σχετίζονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται εκτός από τις σπασμωδικές κινήσεις και με κύρτωση της πλάτης, ενώ το βασικότερο αίτιο είναι η δυσλειτουργία του οισοφάγου. Επιπλέον οι σπασμωδικές κινήσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλού πυρετού.

7. Υπνηλία ή λήθαργος. Αν το συνήθως ενεργητικό μωρό σας μοιάζει να έχει πέσει σε λήθαργο ή να έχει πάψει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας μόλυνσης στα αυτιά, μηνιγγίτιδας ή πυρετού. Έχετε κατά νου ότι ο λήθαργος είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τα μωρά αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα κάποια βαριά ασθένεια. Ένα νήπιο λόγου χάρη  μπορεί να φαίνεται ότι έχει πέσει σε λήθαργο αν έχει κουραστεί πολύ μετά από έντονη δραστηριότητα.

8. Ιδρώτας και τρέμουλο. Photo Credit: ιδρώτας Η αλλαγή στο φυσικό χρώμα του δέρματος, η αύξηση στους σφυγμούς της καρδιάς, ο ιδρώτας και το τρέμουλο μπορεί να είναι ενδείξεις πυρετού. Αν τα παραπάνω δεν συνδέονται με πυρετό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.  

9. Αλλαγές στην ένταση των μυών. Αν το μικρό σας φαίνεται πιασμένο, κυρτώνει την πλάτη του ή οι μύες του φαίνονται τεντωμένοι τότε πιθανόν κάπου να πονάει. Το ίδιο συμβαίνει αν οι μύες του μωρού σας είναι τόσο χαλαροί ώστε δεν μπορεί να στηρίξει το σώμα του όπως συνήθως, αν δεν μπορεί λόγου χάρη να στηρίξει το κεφαλάκι του ή να κάτσει.

10. Ξαφνική αλλαγή στις ικανότητες που έχει αναπτύξει. Αν το μικρό σας ξαφνικά σταματήσει να περπατάει, να ταΐζει τον εαυτό του παρόλο που είχε τη δυνατότητα ή να αρχίσει λερώνεται μετά από μια επιτυχημένη πρακτική στη χρήση του γιογιό τότε κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί το πρόβλημα να είναι ψυχολογικό ή το μικρό σας να προσπαθεί να ελέγξει κάποιο πόνο τόσο πολύ ώστε να μην έχει δύναμη να κάνει τα βασικά.

11. Μειωμένη όρεξη για παιχνίδι. Οι συνήθειες γύρω από το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσουν σημάδι του πώς αισθάνεται. Σε περίπτωση που δεν έχει όρεξη να παίξει ή σας φαίνεται παράξενη μια αλλαγή στις συνήθειες γύρω από το παιχνίδι, ελέγξτε και για άλλα σημάδια.

Όταν λέει «άουτς».

Όταν το μωράκι σας μπορεί έστω και υποτυπωδώς να εκφραστεί συνήθως βγάζει κάποιο επιφωνήματα που δηλώνουν ενόχληση ή πόνο και που πιθανόν να σας κατευθύνουν στο σημείο που πονάει. Προσοχή όμως! Μπορεί το μικρό σας να δείχνει ότι έκανε… βαβά το γόνατό του αλλά στην πραγματικότητα ο πόνος να προέρχεται από τον γοφό. Συνεπώς, είναι καλύτερο να ελέγξετε γύρω από το σημείο που σας δείχνει για να ανακαλύψετε την πραγματική πηγή του πόνου.