Πώς να κόψω τα νύχια στο μωρό μου; Μαγικές συμβουλές!

Πώς να κόψω τα νύχια στο μωρό μου; Μαγικές συμβουλές!

Μυστικά για το κόψιμο των νυχιών σε μωρά και παιδιά που θα σας λύσουν τα χέρια!

Eνα ζήτημα που απασχολεί τις νέες μαμάδες! Το κόψιμο των νυχιών του μωρού ή του μικρού παιδιού, μπορεί να...πονοκεφαλιάσει τη νέα μαμά και να την ανησυχήσει. Ομως αν ακολουθήσουμε συγκεκριμμένη διαδικασία, τη σωστή ώρα, όλα θα γίνουν πιο εύκολα και κάποια... μυστικά θα σας λύσουν τα χέρια!

Υγιεινή & Ασφάλεια

«Καταρχήν η υγιεινή είναι πολύ σημαντική», αναφέρει η ποδολόγος κα Αννα Παγκά:

 1. Το παιδί πρέπει να έχει το δικό του προσωπικό σετ μανικιούρ. 
 2. Χρησιμοποιούμε πάντα το ειδικό ψαλιδάκι των μωρών που θα βρούμε στα φαρμακεία και όχι νυχοκόπτη (δημιουργεί παρανυχίδες).  
 3. Επίσης, μια μαλακή, χάρτινη λίμα για το λιμάρισμα στα νυχάκια τους είναι πολύτιμη.
 4. Πρέπει να διατηρούμε τα νύχια των μωρών καθαρά και κομμένα γιατί τα μικρόβια έχουν την τάση να κρύβονται μέσα στα νυχάκια και από εκεί να περνούν στο δέρμα, στη μύτη ή το στοματάκι του παιδιού.
 5. Τα νυχάκια ειδικά των χεριών δεν παύουν να είναι αιχμηρά για το ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου. Θα πρέπει, επομένως, να τα κόβουμε συχνά καθώς είναι πολύ πιθανό το μωράκι άθελά του να προκαλέσει πληγές στο πρόσωπό του ή σε άλλο σημείο του σώματός του

Πότε είναι η καλύτερη ώρα άραγε για αυτη τη διαδικασία;

 • Επιλέγουμε μια σχετικά ήρεμη στιγμή του παιδιού μέσα στην ημέρα π.χ. μετά το μπάνιο ή λίγο πριν κοιμηθεί, που ειναι χαλαρό και καλοδιάθετο. Μετά το μπάνιο ειδικά, όταν τα παιδικά νυχάκια έχουν μαλακώσει ειναι καλύτερα.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως στο δωμάτιο για να βλέπετε τι ακριβώς κάνετε.
 • Εαν το παιδί είναι ξύπνιο, το καθίζουμε στα γόνατά μας για να ελέγχουμε καλύτερα τις κινήσεις του ή ακόμα καλύτερα τις πρώτες φορές ζητάμε τη βοήθεια κάπου δικού μας να το κρατάει σταθερό και να ελέγχει τις κινήσεις του.
 • Τα νύχια των χεριών τα κόβουμε ακολουθώντας τη φυσική γραμμή και προσέχοντας να μην κόψουμε το δέρμα. Δεν κόβουμε τις άκρες!
 • Τα νύχια των ποδιών τα κόβουμε τετράγωνα (ποτέ στρογγυλά), όχι πολύ κοντά και λιμάρουμε τις γωνίες, δηλ. δεν κόβουμε τις άκρες επίσης!. Η περιοχή προς την πλευρά του νυχιού – την αύλακα – χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να σχηματιστεί, για αυτό δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουμε σε αυτή την περιοχή.
 • Εαν διακρίνουμε ότι προκύπτει κάποιο πρόβλημα στο βρέφος ή στο παιδί, επισκεπτόμαστε άμεσα τον ποδολόγο μας. Ενα συχνό πρόβλημα είναι οι εισφρύσεις νυχιών, ή και φλεγμονή/κοκκινίλα.

Τι γίνεται αν τραυματίσουμε κατά λάθος κάποιο δαχτυλάκι, πώς μπορούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία;

Απλά ξεπλένουμε το κόψιμο κάτω από κρύο νερό, τυλίγουμε μια μικρή γάζα γύρω από το δάχτυλό του μωρού και κρατάμε με μια ελαφριά πίεση. Η αιμορραγία θα σταματήσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Καλή επιτυχία!

 

Λίγα λόγια για τη MediFoot:

Η MediFoot ιδρύθηκε το 2008 από την κα Αννα Παγκά, (μέλος τουΣωματείου Ποδολόγων Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Γάλλων Ποδολόγων  και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδολόγων, πλέον απόφοιτος της Ακαδημίας Ποδολόγων Ελλάδος).  Με έδρα τη Ρόδo ( Παύλου Μελά 11), και παράρτημα στην Αθήνα (Κολωνάκι, Καψάλη 3), είναι η πρώτη εταιρεία στο χώρο της ποδολογίας που αναπτύσσεται με το σύστημα franchise. H MediFoot ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες πρωτοκόλλου και εφαρμόζει τις ίδιες διαδικασίες σε όλα τα κέντρα της. Αναπτύσσεται δε ταχύτατα και σύντομα θα υπάρχουν κέντρα της και σε άλλα μέρη της Ελλάδας