Ερμηνεύοντας τον πυρετό

Ερμηνεύοντας τον πυρετό

Πότε η αυξημένη θερμοκρασία είναι ανησυχητική και πότε όχι

*Με τη συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,5◦C. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός συχνά αυξομειώνεται μέσα στην ημέρα, λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας, χωρίς να είναι ανησυχητικό. Τι γίνεται, όμως, όταν η θερμοκρασία μας φτάνει ή και ξεπερνά τους 38◦C;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ερμηνεύσετε την σοβαρότητα του περιστατικού.

Ο πυρετός δεν χρειάζεται να σας αγχώνει όταν…

  • Διαρκεί λιγότερες από 5 ημέρες και το παιδί δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί, δηλαδή παίζει, τρώει και καταναλώνει υγρά σε λογικά πάντα πλαίσια.
  • Το παιδί σας είναι μεταξύ 3 μηνών και 3 χρονών και ο πυρετός δεν ξεπερνά τους 39◦C. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν  να είναι απλώς ένα σημάδι ότι ο οργανισμός του καταπολεμά κάποιο μικρόβιο.
  • Το παιδί μόλις έκανε κάποιο εμβόλιο, αφού μετά τον εμβολιασμό και για 24 ώρες η θερμοκρασία του σώματός του είναι αυξημένη για να καταπολεμήσει το αντιγόνο.

Καλέστε τον γιατρό σας όταν

  • Το παιδί σας δεν είναι ακόμα 3 μηνών, αφού ο πυρετός ίσως να είναι το μοναδικό σημάδι μια πιο σοβαρής ασθένειας.
  • Ο πυρετός διαρκεί περισσότερες από 5 ημέρες.
  • Η θερμοκρασία του σώματος έχει ξεπεράσει τους 39,5◦C και δεν πέφτει
  • Η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν είναι η συνήθης, δηλαδή δεν παίζει, δεν τρώει, δεν πίνει υγρά, έχει υπνηλία κοκ. Επίσης, εάν δεν βρέχει τουλάχιστον 3 πάνες ή, για μεγαλύτερα παιδιά, εάν δεν πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε 8 με 12 ώρες.
  • Το παιδί μόλις εμβολιάστηκε αλλά έχει θερμοκρασία υψηλότερη από 39◦C ή πυρετό για περισσότερες από 24 ώρες.
  • Ανησυχείτε! Το ένστικτό σας είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Εάν ανησυχείτε, καλό είναι να καλέσετε τον παιδίατρό σας για συμβουλές, καθοδήγηση ή απλώς για να σας καθησυχάσει.

Σπάνια περίπτωση που χρήζει προσοχής

Σε ένα μικρό ποσοστό (2-4% των) παιδιών κάτω τον 5 ετών ο πυρετός μπορεί να έχει κάποιες αρκετά τρομακτικές παρενέργειες, όπως σπασμούς και λιποθυμικές τάσεις. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί ξαπλώστε το παιδί στο πλάι και καλέστε το 166.

Προσοχή! Μην τοποθετείτε τίποτα στο στόμα του παιδιού σας.

 

Βρείτε φυσικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε τον πυρετός στο άρθρο μας «Πολεμήστε τον πυρετό χωρίς φάρμακα».