Ενδείξεις ασθένειας για μωράκια

Ενδείξεις ασθένειας για μωράκια

Τι πρέπει να προσέξετε πριν επικοινωνήσετε με τον γιατρό

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

 

Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε γι’ αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που έχετε αναλάβει να φροντίσετε και να μεγαλώσετε. Πόσο μάλλον όταν εκείνο δεν μπορεί με πολλούς τρόπους να σας πει αν νιώθει καλά ή όχι, παρά μόνο με το κλάμα και τις ενδείξεις στο σωματάκι του. Για να μην είστε, όμως, συνεχώς πάνω από το τηλέφωνο για να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο κάθε φορά που κάτι σας φαίνεται περίεργο δείτε που πρέπει να δώσετε προσοχή.

  • Αν το μωρό σας παίζει όπως συνήθως, είναι χαρούμενο και τρώει καλά, πιθανόν δεν είναι άρρωστο ή δεν είναι σοβαρά άρρωστο. Ένα μωρό με συνάχι που χαμογελάει δεν είναι τόσο άρρωστο όσο ένα μωρό με συνάχι που μοιάζει σαν να έχει πέσει σε λήθαργο.
  • Αν αρχίσει να κλαίει παραπάνω από ότι συνηθίζει και δεν μπορείτε να το ηρεμήσετε με τους συνηθισμένους τρόπους, αν το κλάμα του είναι αδύναμο ή πολύ έντονο, πιθανόν να έχει κάτι σοβαρό. Επίσης κάτι σοβαρό μπορεί να συμβαίνει αν Ενδείξεις ασθένειας για μωράκιατο μωρό σας φαίνεται λυπημένο χωρίς να κλαίει και ταυτόχρονα δεν κινείται όπως συνηθίζει ή δυσκολεύεται να ξυπνήσει. Στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
  • Αν το μωρό σας δεν δείχνει ενδιαφέρον για το θηλασμό ή το φαγητό γενικότερα, πιθανόν να είναι άρρωστο. Επίσης αν βγάζει από το στόμα του φαγητό πιο συχνά, και παρατηρήσετε ότι αυτά που βγάζει έχουν πρασινωπό χρώμα, τότε θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό.
  • Το περιεχόμενο της πάνας για τα μωράκια που θηλάζουν συνήθως είναι πιο μαλακό και υγρό. Ωστόσο αν παρατηρήσετε ότι είναι υπερβολικά υγρό ελέγξτε μήπως πάσχει από διάρροια. Βεβαιωθείτε ότι το θηλάζετε ή του δίνετε γάλα από το μπιμπερό όπως συνήθως για να μην αφυδατωθεί. Αν φαίνεται σαν να έχει πέσει σε λήθαργο και σταματήσει να κάνει κακά του ή τα κόπρανα είναι μικρά και σκληρά, έχουν αίμα ή βλέννες επικοινωνήστε με το γιατρό.

Δείτε τα παραπάνω πιο αναλυτικά στο άρθρο «Όσα λέει η πάνα του».  

  • Αν το μικρό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει καλέστε αμέσως βοήθεια.
  • Παρόλο που ο πυρετός είναι ένδειξη αρρώστιας πολλές φορές από μόνος του δεν είναι τόσο ανησυχητικός. Εξαρτάται βέβαια πάντα από το πόσο υψηλός είναι. Αν για παράδειγμα το μωρό σας έχει λίγο πυρετό αλλά φαίνεται καλά, παρατηρήστε το για μερικές ημέρες μήπως εκδηλώσει και άλλα συμπτώματα.