Οι πιο συχνοί φόβοι που έρχονται μαζί με το νεογέννητο
Τι σας τρομάζει περισσότερο όταν υποδεχτείτε το νεογέννητο μωρό σας στην αγκαλιά σας και στο σπίτι σας; Το πώς θα το κρατάτε, πώς θα το μεταφέρετε σπίτι, πώς θα το προστατεύσετε από τους κινδύνους και τις ασθένειες; Όποιοι και αν είναι οι φόβοι σας, παράλογοι ή μη, σκεφτείτε ότι όλα είναι καινούργια και είναι λογικό να φαίνονται πιο δύσκολα από ότι είναι στην πραγματικότητα. Ας δούμε τους πιο συχνούς φόβους και πώς θα τους ξεπεράσετε.
Πώς θα οδηγήσω μέχρι το σπίτι με το μωρό στο αυτοκίνητο;
Σας ανησυχεί η πρώτη φορά που θα βάλετε το μωρό σας στο αυτοκίνητο για να το μεταφέρετε σπίτι; Ακόμα και αν τις πρώτες ημέρες δεν οδηγείτε με περισσότερα από 20 χλμ την ώρα, σε λίγο καιρό το να έχετε το μωρό στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου θα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Βρείτε το σωστό καθισματάκι αυτοκινήτου για την ηλικία και το βάρος του, τοποθετήστε το σωστά, βάλτε το να κοιτά προς τα πίσω, δέστε σωστά τους ιμάντες και να είστε πολύ προσεκτικοί.
Πώς θα το μεταφέρω με ασφάλεια στην αγκαλιά μου;
Σκέφτεστε ότι θα σας πέσει ή ότι θα σκοντάψετε και θα πέσετε και οι δύο μαζί. Στην πραγματικότητα τίποτα από τα δύο δεν θα συμβεί. Στην αρχή φροντίστε να κάνετε αργές κινήσεις και μικρά βήματα, να βλέπετε πού πατάτε και όλα θα πάνε καλά.
Κι αναρρωστήσει;
Όλα τα μωρά αρρωσταίνουν, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ώριμο. Προσπαθήστε να το προστατέψετε όσο περισσότερο μπορείτε θηλάζοντάς το και κρατώντας το μακριά από αρρώστους και ζητώντας από τους επισκέπτες να πλένουν τα χέρια τους πριν το πιάσουν. Καθώς ο υψηλός πυρετός είναι επικίνδυνος για ένα νεογέννητο, αν θέλετε να είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία του σώματός του προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο για μέτρηση στο ορθό, το οποίο είναι το θερμόμετρο με τη μεγαλύτερη ακρίβεια για τα νεογέννητα.
Πώς θα περιποιηθώ τα νύχια του;
Πώς θα καταφέρετε να κόψετε τα νύχια του μικρού σας πλησιάζοντας το ψαλίδι στα μικροσκοπικά του δαχτυλάκια; Πάρτε βαθιές ανάσες, ηρεμήστε και δοκιμάστε να του κόψετε με έναν ειδικό νυχοκόπτη όσο κοιμάται.
Να το αφήσω σε κάποιον άλλον;
Δεν χρειάζεται να τρομάζετε και μόνο στη σκέψη ότι θα αφήσετε το μωρό σας να το προσέχει κάποιος άλλος για να κάνετε μπάνιο ή κάποια άλλη δουλειά. Ειδικά αν το άτομο αυτό έχει μεγαλώσει δικά του παιδιά, αναμφίβολα μπορεί να φροντίσει ένα νεογέννητο.
Το βάρος του είναι φυσιολογικό; Το βάρος δεν είναι ο αποκλειστικός δείκτης για την υγεία του νεογέννητου. Σημαντικό, για παράδειγμα, είναι και το πόσες φορές την ημέρα βρέχει/λερώνει τις πάνες του αλλά και η μορφή που έχουν οι κενώσεις του. Χαλαρώστε, λοιπόν, και συζητήστε με τον γιατρό σας τις ανησυχίες σας.
Πώς θα κοιμηθεί μόνο του στην κούνια;
Το βάζετε να κοιμηθεί στην κούνια του και κάθε λίγο σπεύδετε από πάνω του για να διαπιστώσετε αν είναι όλα καλά; Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε τόσο, από τη στιγμή που το βάζετε για ύπνο ανάσκελα και η κούνα του είναι άδεια από παιχνίδια και μαξιλάρια. Αν δυσκολεύεστε ωστόσο, προμηθευτείτε ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας για να ξέρετε τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στο παιδικό υπνοδωμάτιο.
Κι αν μου γλιστρήσει ενώ το κάνω μπάνιο;
Αν κρατάτε το μωράκι σας ενώ το κάνετε μπάνιο και έχετε δίπλα σας όλα όσα χρειάζεστε θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία για όλους σας.
Κι αν το απαγάγουν;
Μπορεί να φτιάχνετε τα χειρότερα σενάρια με τη φαντασία σας, αλλά ορισμένα πράγματα που σας τρομάζουν, όπως για παράδειγμα μια απαγωγή, είναι σχεδόν απίθανο να συμβούν.