Σπιτικό, βιολογικό ρυζάλευρο

Σπιτικό, βιολογικό ρυζάλευρο

Πως θα φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ρυζάλευρο

Αντί για την εύκολη λύση του συσκευασμένου ρυζάλευρου που κυκλοφορεί στο εμπόριο, προτιμήστε για το μωρό σας να φτιάξετε μόνη σας σπιτική, βιολογική κρέμα ρυζιού!

ΥΛΙΚΑ:

βιολογικό καστανό ρύζι

νερό

ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Αγοράζετε ένα πακέτο βιολογικό καστανό ρύζι.
  2. Αδειάζετε το περιεχόμενο σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (όχι μουλτι).
  3. Κονιορτοποιείτε! Έτσι έχετε έτοιμη την πρώτη ύλη σε μορφή σκόνης!
  4. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 200ml νερό και το βράζετε σε δυνατή φωτιά.
  5. Μόλις κοχλάσει χαμηλώνετε αρκετά την φωτιά και ρίχνετε μέσα 50gr από το άλευρο που φτιάξατε.
  6. Ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη συνεχόμενα για 8-10 λεπτά.
  7. Αποσύρετε από την φωτιά και αν θέλετε ρίχνετε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Εναλλακτικά το ανακατεύετε με πουρέ φρούτων ή λαχανικών

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

  1. Υπολογίζεται το νερό σε αναλογία 4:1 έως 6:1
  2. Το καστανό ρύζι:
  • Χρειάζεται τριπλάσιο χρόνο βρασίματος και παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται γρήγορα.
  • Είναι αυτό που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία σε σχέση με άλλα ρύζια. Για την παραγωγή του αφαιρείται μέρος ή το σύνολο του εξωτερικού σκληρού φλοιού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.
  • Αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε.
  • Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
  • Δίνει ενέργεια στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
  • Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών.
  • Όπως όλα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο

Πηγή: mitrikosthilasmos.com