Το μωρό σας κλαίει; Μην του μιλάτε. Τραγουδήστε!

Το μωρό σας κλαίει; Μην του μιλάτε. Τραγουδήστε!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα μωρά παραμένουν ήρεμα για διπλάσιο χρόνο όταν ακούν ένα τραγούδι.

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει. Άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αποτελεσματικοί, άλλοι ταιριάζουν στη ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας και άλλοι όχι, άλλοι εναρμονίζονται με το στυλ ανατροφής που έχετε επιλέξει και άλλοι συγκρούονται.

Εάν, ακόμα, πραγματοποιείτε δοκιμές για να βρείτε εκείνον τον «μαγικό» τρόπο που θα κάνει το μωρό σας να ηρεμήσει, ακούστε και το παρακάτω ερευνητικό αποτέλεσμα και ίσως βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Mondreal αποκαλύπτει πως οι μελωδίες κρατούν τα μωρά ήρεμα για διπλάσιο χρόνο απ’ ότι η ομιλία. Συγκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 30 μωρά ηλικίας από 6 έως 9 μηνών τα οποία εκτέθηκαν στον ήχο ενός Τούρκικου τραγουδιού, ώστε να μην αναγνωρίζουν τις λέξεις, σε δύο ηχογραφημένες ομιλίες, η μία στα «μωρουδίστικα» και η άλλη σε ενήλικη γλώσσα.

Το αποτέλεσμα ήταν τα μωρά να παραμείνουν ήρεμα για περίπου 9 λεπτά ακούγοντας το τραγούδι, την ώρα που ο μέσος όρος ηρεμίας στην ηχογραφημένη ομιλία ήταν μόλις 4 λεπτά. Στην συνέχεια, οι ερευνητές αναπαρήγαγαν στα μωρά ένα τραγούδι με την μητέρα του να τραγουδά σε οικεία γλώσσα και έλαβαν το ίδιο ερευνητικό αποτέλεσμα (9 λεπτά).

«Τα ευρήματα αφήνουν πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας για την επίδραση των τραγουδιών στην διατήρηση της βρεφικής ηρεμίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Mariève Corbeil. «Ακόμα και στο αποστειρωμένο περιβάλλον δωματίου εξέτασης με τους μαύρους τοίχους, τον αμυδρό φωτισμό, την απουσία παιχνιδιών και την έλλειψη ανθρώπινων οπτικών και απτικών ερεθισμάτων, ο ήχος μιας γυναίκας να τραγουδά καταφέρνει να διατηρήσει την ηρεμία αλλά και να αναστείλει την αγωνία».