Βρεφικό αφρόλουτρο ή κοινό σαπούνι;

Βρεφικό αφρόλουτρο ή κοινό σαπούνι;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινό σαπούνι για να κάνετε μπάνιο το μωρό σας;

Στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες προϊόντα ειδικά για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως τον πρώτο κυρίως χρόνο δεν έχετε επιλογή για κάτι άλλο (εκτός από το σκέτο νερό), καθώς τα κοινά σαπούνια και τα αφρόλουτρα για τους ενήλικες είναι αρκετά «σκληρά» και δεν ενδείκνυνται. 

  • Για τους πρώτους 12 μήνες είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε σαπούνι ειδικό για μωρά, καθώς δεν περιλαμβάνει οινόπνευμα, αρώματα και άλλα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα για ενήλικες. Το ευαίσθητο δέρμα του μωρού μπορεί να ερεθιστεί από τα «σκληρά» συστατικά του σαπουνιού  και δεν χρειάζεται το βαθύ αφρό που δημιουργεί ένα κοινό σαπούνι.  
  • Το κοινό σαπούνι είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνει τη μυρωδιά του σώματος που προκαλείται από τη λιπαρότητα, πράγμα το οποίο δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι χαρακτηριστικό ενός μωρού.  Στην πραγματικότητα τα μόνα σημεία στο σώμα ενός μωρού που χρειάζεται να πλύνει κανείς με σαπούνι είναι ο ποπός του και οι πτυχές του δέρματος σε πόδια και χέρια. Συνεπώς μέχρι το μικρό σας να γίνει 1 έτους φροντίστε να παραμείνετε πιστοί στα βρεφικά ή στα πολύ απαλά σαπούνια (αυτά δηλαδή που δεν δημιουργούν αφρό).
  • Μην ξεχνάτε ακόμα πως τον πρώτο χρόνο δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το μωρό σας πάνω από 2 ή 3 φορές την εβδομάδα γιατί το συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στο δερματάκι του ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, η πολύ συχνή επαφή με το νερό με σαπούνι μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στην ουροδόχο κύστη κυρίως στα κοριτσάκια.
  • Αν το μωρό σας έχει έκζεμα, ζητήστε από τον παιδίατρο να σας προτείνει συγκεκριμένη φροντίδα για το δέρμα αλλά και τα προϊόντα που είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε στο μπάνιο και στην ενυδάτωση.