Επιλέξτε το κατάλληλο όνομα για το μικρό σας αγγελούδι
Αποφασίσατε τι χρώμα θα βάψετε το δωμάτιό του, πώς θα είναι το καρότσι που θα έχει, ποια θα είναι η κατάλληλη κούνια και ποια παιχνίδια είναι τα καλύτερα για την ανάπτυξή του. Μέχρι εδώ καλά. Τι γίνεται όμως όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσετε για το όνομα του μικρού σας;
Επειδή το όνομα δεν είναι ρούχο που το φοράει και το βγάζει την επόμενη αν δεν του ταιριάζει ή δεν σας αρέσει, θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω σκέψη για κάτι που θα το καθορίσει για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Μπορεί να σκέφτεστε «σιγά το πράγμα, ένα όνομα είναι» αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν πρέπει να δώσετε ένα όνομα στο μικρό σας καλό είναι να σκέφτεστε αποκλειστικά εκείνο και όχι να το χρησιμοποιείτε για να ευχαριστήσετε τους γονείς σας ή άλλους συγγενείς. Ένα όνομα είναι μια ταυτότητα και κουβαλάει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία αυτόματα χαρίζει στον κάτοχό του. Πόσες φορές δεν έχετε γνωρίσει ανθρώπους με ονόματα μεγαλοπρεπή, με ονόματα που έχουν μια ιστορική σημασία – άρα κουβαλούν και άλλα νοήματα – με ονόματα που έχουν διπλή σημασία ή με ονόματα που είναι άσχημα και έτσι αναγκαστικά μετατρέπονται σε δισύλλαβα παράγωγα;
Παράδοση. Αν ακολουθήσετε την πατροπαράδοτη συνήθεια να δώσετε στα παιδιά σας τα ονόματα των γονιών σας, τα πράγματα είναι πιο εύκολα αν τα ονόματα είναι όμορφα και όχι τόσο κοινότυπα. Ωστόσο δυσκολεύουν παραπάνω αν τα ονόματα είναι παράξενα ή αντανακλούν τις συνήθειες μιας άλλης εποχής και κάποια τοπικά έθιμα καθώς και οι γονείς σας πήραν τα ονόματά τους από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και πάει λέγοντας. Τα τελευταία χρόνια η παράδοση αυτή αρχίζει να «σπάει». Αν είστε από εκείνους που ακολουθούν τη νέα τάση έχετε μπροστά σας πολλές επιλογές!
Ήχος και συμβατότητα. Πώς ηχεί το όνομα που έχετε επιλέξει όταν το λέει κανείς δυνατά; Είναι μελωδικό ή όχι; Ταιριάζει με το επίθετο; Συνήθως με τα μακροσκελή επίθετα ταιριάζει ένα μικρότερο όνομα και αντίστροφα.
Μοναδικότητα. «Μαρίες», «Γιώργηδες» και «Νίκοι» υπάρχουν πολλοί. Αφού έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τόσα ονόματα γιατί να διαλέξετε ένα κοινότυπο; Φυσικά δώστε προσοχή γιατί τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς επιλέγουν ονόματα δικά τους και όχι των γονιών τους και ως εκ τούτου έχουν αρχίσει να γίνονται κοινά και τα «Ορέστης», «Νεφέλη», «Λυδία», «Δανάη» κ.λπ.
Σημασία. Εδώ θα χρειαστεί να είστε αρκετά προσεκτικοί διότι κάποια ονόματα έχουν διττή σημασία ή παραπέμπουν σε άλλες λέξεις με την αλλαγή ενός και μόνο γράμματος. Για παράδειγμα, το όνομα Καλλιόπη παραπέμπει στο αποχωρητήριο του στρατού, το Αντρέα στη Γερμανία είναι γυναικείο όνομα και το Μαρίκα στα ισπανικά είναι βρισιά. Προσοχή ακόμα στο πώς κάποια ονόματα ενώ είναι ωραία μπορεί να «καταστραφούν» αν εμπνεύσουν κοροϊδευτικά στιχάκια κάνοντας ρίμα με βρισιές ή περίεργα παρατσούκλια. Σαφώς κανείς από την οικογένειά σας δεν θα κάνει κάτι τέτοιο αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή το μικρό σας θα διαβεί το κατώφλι του σχολείου.
Ιδιοσυγκρασία. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση παρατηρήστε το μικρό σας. Ταιριάζει στην φυσιολογία του, στην ιδιοσυγκρασία του ή απλά αντανακλά τις δικές επιθυμίες για το μέλλον του; Μπορεί και αυτό να είναι ένα κριτήριο που θα σας βοηθήσει στην τελική επιλογή!
Διαβάστε ακόμα: «Και το όνομα αυτού…?!» και «Πες μου το όνομά σου!»