Τα πρώτα του βήματα

Τα πρώτα βήματα του μωρού

Βοηθήστε το να κάνει τα πρώτα του βήματα!

Πολλές διαφημιστικές καμπάνιες έχουν στηριχθεί στα πρώτα βήματα του μωρού κι αυτό γιατί θεωρούνται ένας από τους μεγαλύτερους άθλους ανάπτυξης. Ένα στρουμπουλό μωρό με ροδαλά μάγουλα, που στην αρχή του βίντεο μπουσουλάει, σηκώνεται στα δυό του πόδια και κάνει το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα προς την μαμά του, τον μπαμπά του, το αγαπημένο του παιχνίδι, το πρώτο βήμα προς τους στόχους του, τα όνειρά του, την ενήλικη ζωή του.

Ας δούμε λοιπόν μερικές πληροφορίες για αυτόν τον εμπνευσμένο λιλιπούτειο άθλο και τους τρόπους για να φέρετε πιο κοντά την ημέρα που θα το δείτε να σηκώνεται για να κάνει «ένα μικρό βήμα για τον εαυτό του, έναν μεγάλο άθλο για τους γονείς του»!

Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει

Κι ενώ στην αρχή κρατούσατε στα χέρια σας ένα βρέφος που δεν ήταν σε θέση να κάνει πολλά, ξαφνικά βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα αεικίνητο ζουζούνι που μπουσουλά εδώ και εκεί, ρολάρει και σηκώνεται στα δυο του πόδια. Πιθανότατα, τουλάχιστον, αφού τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών μπορούν να εμφανιστούν με διαφορετική σειρά. Έτσι το μικρό σας, σε αντίθεση με εκείνο της φίλης σας ή τα μεγαλύτερα παιδιά σας, μπορεί να καταφέρει να σηκωθεί χωρίς να μπουσουλήσει ή να περάσει από το μπουσούλημα στο περπάτημα χωρίς ατέλειωτες μέρες κατά τις οποίες Τα πρώτα του βήματααπλά θα στέκεται κρατώντας το τραπεζάκι του σαλονιού. Αυτή, μάλιστα, η μοναδικότητα αφορά και τον χρόνο που θα χρειαστεί το παιδί σας για να περνάει από τον έναν άθλο στον άλλο. Έτσι, κάποια παιδιά περπατούν ήδη από τους 9 μήνες, την ίδια ώρα που σε άλλα παίρνει 15 και πλέον μήνες. Ωστόσο, εάν το μικρούλι σας δεν έχει καταφέρει να κάνει τα πρώτα του βήματα μέχρι τους 18 μήνες, καλό θα ήταν να το ελέγξει, παράλληλα με τον παιδίατρο που ούτως ή άλλως το παρακολουθεί, κι ένας αναπτυξιολόγος.

Κι εγώ τι πρέπει να κάνω;

Επειδή το περπάτημα θα δώσει ικανοποίηση τόσο σε εσάς όσο και σε εκείνο, φροντίστε να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια για αυτήν του την κατάκτηση, να υποστηρίξετε τις προσπάθειές του και να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις μιας και μαζί με το νέο του επίτευγμα έρχεται κι ένας mini μαραθώνιος και για εσάς.

1.Ασφαλίστε το σπίτι. Από την στιγμή που θα μπορεί να σηκωθεί στα δυο του πόδια θα μπορεί και να φτάνει αντικείμενα σε ψηλότερα σημεία. Ελέγξτε ξανά τον χώρο του σπιτιού για μικρές παγίδες.

2.Αφήστε το ξυπόλητο αλλά φροντίστε να του πάρετε και τα πρώτα του παπούτσια. Τα γυμνά πέλματα θα του δώσουν ισορροπία για τις πρώτες του απόπειρες, ενώ τα παπούτσια θα χρειαστούν επειδή πιθανότατα θα θέλει να εξασκείται και όταν δεν βρίσκεστε σπίτι.

Δείτε πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ζευγάρι εδώ.

Βοηθός περπατήματος3.Βοηθήστε το. Πιάστε το από τα χεράκια και προσφέρετέ του την ισορροπία για τις πρώτες του βόλτες. Εναλλακτικά, αγοράστε έναν βοηθό περπατήματος. Πιθανότατα θα διανύσετε πολλά χιλιόμετρα με το μωρό σας, οπότε το συγκεκριμένο gadget θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αφού δεν θα χρειάζεται να σκύβετε και να σας πιάνει πόνος σε μέση και πλάτη.

4.Βάλτε μουσική. Το περπάτημα είναι μια λειτουργία που προϋποθέτει «ωρίμανση» του νευρικού και του μυϊκού συστήματος καθώς και συντονισμού των κινήσεων. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στο τελευταίο, αφού ο ρυθμός μαθαίνει στο παιδί να συντονίζει τις κινήσεις χεριών και ποδιών.

5.Αποφύγετε την στράτα. Αυτή όχι μόνο δεν βοηθά τα παιδιά να σταθούν και να μάθουν να περπατούν αλλά, αντίθετα, μπορεί να καθυστερήσει αυτές τις δεξιότητες καθώς μειώνει τον χρόνο που το παιδί κινείται μόνο του στο πάτωμα ενδυναμώνοντας το σύνολο των μυών του. Tέλος, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στράτα προκαλεί υπερτονία στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα τα παιδιά όταν πρόκειται να περπατήσουν να τείνουν να σηκώνουν τις φτέρνες των ποδιών και να στηρίζονται στις μύτες.

Από την μαμά στον μπαμπά6.Δώστε του ευκαιρίες. Μετά από τις πρώτες του προσπάθειες μην αφήνετε το μωρό πια με τις ώρες στο πάρκο. Έτσι θα χάνει τυχόν ευκαιρίες για περπάτημα.

7.Όχι φωνές! Προσπαθήστε να μην φωνάζετε σε κάθε του πέσιμο. Πολλές φορές τα μωρά ξεκινούν το κλάμα, αφού αντιληφθούν την δική σας τρομάρα.

8.Θέστε στόχο. Με τα πρώτα δειλά βηματάκια μπορείτε να το ενθαρρύνετε να περπατάει θέτοντας απλώς ένα στόχο. Κρατήστε το εσείς και αφήστε το να μετακινηθεί ως τον σύντροφό σας που θα βρίσκεται σε απόσταση ένα-δυο βημάτων. Σιγά σιγά μεγαλώστε την απόσταση.

9.Φυσικά, μην ξεχνάτε την φωτογραφική μηχανή, απαραίτητο εργαλείο για να δημιουργήσετε τις πρώτες του αναμνήσεις.