Πως συμβάλλει η μουσική στην ανάπτυξη του μωρού

Πως συμβάλλει η μουσική στην ανάπτυξη του μωρού

Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις της μουσικής στο μωρό σας;

Δεν είναι τυχαίο που το νανούρισμα είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ηρεμήσετε το μωρό σας. Οι μακρόσυρτες, αρμονικές  μελωδίες και οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι που διαρκούν έχουν θετική επίδραση στο μικρό σας λειτουργώντας σχεδόν μαγικά όταν νιώθει δυσφορία ή κλαίει. Κι όμως τα πλεονεκτήματα της μουσικής δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό.  

Φτιάχνοντας τη διάθεσή του

Η μουσική είναι ένα τρόπος για να καθησυχάσετε το μωρό σας πολύ πριν αρχίσει να κατανοεί διάφορες φράσεις, όπως «ησύχασε» ή «ώρα για ύπνο». Άλλωστε η μουσική με επαναλαμβανόμενους ήχους μπορεί να λειτουργήσει ως «ηρεμιστικό» για το μωρό σας, καθώς θα του θυμίζει τους ήχους της καρδιάς της μαμάς του όπως τους άκουγε όταν βρισκόταν στη μήτρα. Με την πάροδο των χρόνων μια οικεία μελωδία μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στο νήπιο, όπως μια αγαπημένη κούκλα ή κουβερτούλα. Φυσικά δεν χρειάζεται να περιορίζεστε όταν πρόκειται να απολαύσετε τη μουσική που αγαπάτε με το αγγελούδι σας. Ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι λάθος να βάζετε στο μωρό σας μουσική που δεν σας αρέσει αντί για τις μελωδίες που σας ευχαριστούν.

Αναπτύσσοντας τις λεκτικές του δεξιότητες

Μπορεί να μεσολαβούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να προφέρει τις πρώτες του λέξεις, ωστόσο το μωρό σας αρχίζει από πολύ νωρίς να χτίζει τα θεμέλια της γλώσσας. Και φυσικά η μουσική είναι ένας τρόπος για να κάνει μια καλή αρχή. Οι στίχοι και τα τραγούδια που επαναλαμβάνετε συχνά, μαζί φυσικά με τις «συζητήσεις» και την ανάγνωση, θα θέσουν τις κατάλληλες βάσεις για να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε πραγματικές λέξεις και φράσεις στα τραγούδια σας και όχι να τις παραποιείτε μιλώντας «μωρουδιακά».

Μουσικοί δεσμοί

Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει, επίσης, ως μέσο ενίσχυσης του δεσμού σας με το μικρό σας αλλά και να το φέρει σε επαφή από νωρίς με την κουλτούρα που κουβαλά κάθε είδος. Μην παραλείπετε επίσης να του τραγουδάτε, καθώς τα μωρά προτιμούν την ανθρώπινη φωνή από οποιοδήποτε άλλο ήχο. Σύμφωνα με ειδικούς η προτίμηση στην ανθρώπινη φωνή προκύπτει από την ανάγκη ενός νέου μέλους, ενός μωρού που έρχεται στον κόσμο, να οριοθετήσει τον κύκλο των ανθρώπων που θα το φροντίζουν και θα το αγαπούν. Συνεπώς τα τραγούδια σας λειτουργούν ενισχυτικά στο παραπάνω.