Που θα πάει, δεν θα μιλήσω; Θα μιλήσω!

Που θα πάει, δεν θα μιλήσω;

Η κατάκτηση των λεκτικών δεξιοτήτων του παιδιού σας μέχρι τα 2 έτη

Ποια είναι η φυσιολογική ανάπτυξη των λεκτικών δεξιοτήτων του παιδιού σας; Ακολουθήστε τα μικρά βήματα ανάπτυξης σε κάθε ηλικία από τη στιγμή που θα εκφραστεί με φωνούλες και με το κλάμα μέχρι να σχηματίσει τις πρώτες του μικρές προτάσεις.  

Μέχρι 3 μηνών

Η καλή ακοή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των λεκτικών δεξιοτήτων. Αυτό σημαίνει πως ένα μωρό που δεν ακούει καθαρά τους ήχους και τις λέξεις, θα είναι δύσκολο να μάθει να μιλάει. Φυσιολογικά ένα νεογέννητο ξαφνιάζεται από τους δυνατούς ήχους και ηρεμεί με το νανούρισμα ή με την ήρεμη ομιλία. Φυσικά σε αυτή την ηλικία το μωρό σας δεν μπορεί να εκφραστεί με λέξεις παρά μόνο με το κλάμα ή με διάφορους ήχους και φωνούλες. 

  • Για να δώσετε ώθηση στην λεκτική του ανάπτυξη φροντίστε να του μιλάτε, να του διαβάζετε (ακόμα και δικά σας βιβλία) και να του τραγουδάτε. Φροντίστε όλα τα παραπάνω να τα κάνετε αργά και καθαρά και αποφύγετε όσο μπορείτε να μιλάτε μωρουδίστικα.

Από τους 4 έως του 6 μήνες

Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας θα αρχίσει να αντιγράφει τις εκφράσεις του προσώπου αλλά και κάποιες συλλαβές που πιθανόν να σχηματίσουν τη λέξη «μαμά» ή «μπαμπά». Οι επαναλαμβανόμενες συλλαβές είναι η πρώτη του ομιλία, συνεπώς αδράξτε την ευκαιρία για να κάνετε τις πρώτες κουβεντούλες με το αγγελούδι σας, μιλώντας του και αφήνοντάς το να σας απαντήσει με τον δικό του τρόπο.

  • Για να δώσετε ώθηση στην λεκτική του ανάπτυξη φροντίστε να του μιλάτε για διάφορα θέματα, να του περιγράφετε λόγου χάρη τι κάνετε την ώρα που το πλένετε ή του σιδερώνετε τα ρούχα του. Επαναλαμβάνετε συχνά δισύλλαβες λέξεις που θα θέλατε να μάθει, όπως «μαμά», «μπαμπά», «γιαγιά» κτλ. και δείξτε την χαρά σας κάθε φορά που το καταφέρνει.

Γλωσσικές δεξιότητεςΑπό τους 7 μήνες μέχρι τον 1 χρόνο

Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια τα περισσότερα μωρά καταλαβαίνουν και μπορούν να επαναλάβουν κάποιους χαιρετισμούς ή άλλες λέξεις που είναι σημαντικές για εκείνα, όπως «μαμά», «γάλα», «γεια». Στην ίδια ηλικία πιθανόν να ακούσετε το μικρό σας να προσπαθεί να τραγουδήσει μια μελωδία που ακούει ή να αντιγράφει ήχους που κάνετε εσείς, όπως τον βήχα.

  • Για να δώσετε ώθηση στην επικοινωνία σας μέχρι να μάθει να σχηματίζει τις πρώτες του φράσεις, διδάξτε του ενός είδους νοηματική γλώσσα για μωρά. Δείτε τον τρόπο εδώ. Εάν τα καταφέρετε θα ξέρετε πότε διψάει, πότε κρυώνει, πότε και που πονάει […]- θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Από τον 1 χρόνο μέχρι τους 18 μήνες

Μέχρι τους 18 μήνες τα περισσότερα νήπια χρησιμοποιούν τουλάχιστον 10 λέξεις, παρόλο που μπορεί να μην τις προφέρουν καθαρά ή με κατανοητό τρόπο. Επίσης καταλαβαίνουν απλές ερωτήσεις και σχόλια και μπορούν να επικοινωνήσουν με κινήσεις και νεύματα, όπως και με λέξεις και ήχους. Μπορούν λόγου χάρη να γνέψουν το κεφάλι τους εννοώντας ναι ή όχι. 

  • Προτρέψτε το να χρησιμοποιεί όσα έχει μάθει. Κάντε για παράδειγμα επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και δείξτε τους τις ικανότητες του μικρού σας. Η ένθερμη αντίδρασή τους θα το ενθαρρύνει να συνεχίσει τον αγώνα για την κατάκτηση των γλωσσικών ικανοτήτων. Παράλληλα, συνεχίστε την ανάγνωση παραμυθιών και την ακρόαση τραγουδιών. Θυμηθείτε πως όσο περισσότερο του μιλάτε και όσο περισσότερες λέξεις ακούει τόσο καλύτερα είναι. Τέλος, έχετε στο μυαλό ότι το να λέτε τις λέξεις όπως εκείνο, π.χ. κυλί αντί για σκυλί ή ούκα αντί για κούκλα, μπορεί να είναι χαριτωμένο αλλά δεν το βοηθά να μάθει.

Από τους 19 μήνες μέχρι τα 2 χρόνια

Μέχρι τα δεύτερα γενέθλια το μικρό σας θα εκφράζεται περισσότερο με λέξεις παρά με νεύματα και κινήσεις. Θα λέει αρκετές λέξεις, θα μπορεί να σχηματίσει προτάσεις με δύο λεξούλες και θα καταλαβαίνει πολύ περισσότερες λέξεις από όσες χρησιμοποιεί.

  • Συνεχίστε την καλή δουλειά. Σύντομα θα κατακτήσει τον κόσμο των λέξεων και θα έχει έρθει η ώρα να μάθει ανάγνωση. Η δουλειά σας δεν τελειώνει ποτέ!