Συμβουλές για την περίοδο «γνωριμίας» με το νεογέννητο μωρό σας
Πώς θα είναι η πρώτη επαφή με το μωρό σας; Πώς άραγε θα νιώσετε όταν το κρατήσετε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας; Πώς θα ξέρετε πότε πεινάει και γιατί κλαίει; Και πώς θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα πιθανόν να σας απασχολούν πριν τον τοκετό. Είναι γεγονός όμως πως όταν μείνετε μόνοι σας -εσείς και το νεογέννητο- θα διαπιστώσετε πως με ένα μαγικό τρόπο έχουν μπει όλα στον αυτόματο. Για να μην αγχωθείτε χωρίς λόγο, ακολουθήστε μερικές συμβουλές από μαμάδες και μαίες που θα σας λύσουν τα χέρια τις πρώτες εβδομάδες.
Ενημερωθείτε. Την περίοδο της εγκυμοσύνης καλό είναι να διαβάσετε και να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε για τα θέματα που αφορούν το μωρό. Αγοράστε βιβλία, περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, μιλήστε με τον γιατρό σας, βρείτε μια ομάδα υποστήριξης και προστρέξτε για βοήθεια στην οικογένειά σας ή σε φίλους/συγγενείς με εμπειρία.
Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. Κρατήστε όσα μάθατε για οδηγό αλλά μάθετε να ακούτε και το ένστικτο που σας χάρισε η φύση. Μπορεί να έχετε ακούσει 1.002 απόψεις για τον τρόπο που «πρέπει» να κοιμίζετε ή να καθησυχάζετε το μωρό σας και, παρόλ’ αυτά, κανένας να μην ταιριάζει στον τρόπο που εσείς κρίνετε σωστό να μεγαλώσετε το παιδί σας. Και αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε, ειδικά τις δύσκολες στιγμές. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και αναγνωρίστε αυτό που είναι καλύτερο για το μωρό σας και για εσάς.
Κατανοήστε τη γλώσσα του μωρού σας. Σύντομα θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι θέλει να πει το μωρό σας με τις γκριμάτσες και το κλάμα. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις του και συνδυάστε τις με το τι το ανακουφίζει κάθε φορά και σύντομα θα μπορείτε εύκολα να διαχωρίζετε το κλάμα που αφορά την πείνα από αυτό που υποδεικνύει τον πόνο, την λερωμένη πάνα ή την ανάγκη για αγκαλιά. Για αρχή, πάρτε μια ιδέα από τα άρθρα μας: «Αποκρυπτογραφήστε το κλάμα του μωρού» και «Γιατί κλαίει;».
Φροντίστε τον εαυτό σας. Η προτεραιότητά σας είναι η φροντίδα του μωρού, αλλά αν εσείς είστε εξαντλημένη ή αισθάνεστε άσχημα γιατί έχετε παραμελήσει τον εαυτό σας, πώς ακριβώς θα του δώσετε τα θετικά συναισθήματα και την προσοχή που έχει ανάγκη; Έτσι είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Βγείτε για περπάτημα, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε γενικά κάτι που σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει.
Αναθέστε κάποιες δουλειές στους δικούς σας. Θεωρήστε τη βοήθεια από τρίτους δεδομένη το πρώτο διάστημα. Θα είναι αρκετά ανακουφιστικό μιας και θα έχετε περισσότερο χρόνο με το μωρό σας και θα είστε πολύ πιο ξεκούραστη. Επομένως απαντήστε θετικά σε όποιες προσφορές βοήθειας.