Μπουσουλάει ανάποδα! Είναι φυσιολογικό;

Μπουσουλάει ανάποδα! Είναι φυσιολογικό;

Μπουσουλάει με την … όπισθεν ή δεν μπουσουλάει καθόλου;

Ανάμεσα στους 6 με 10 μήνες το μωρό σας θα αρχίσει να εξερευνά το έδαφος κινώντας το σώμα του. Τη περίοδο αυτή θα πειραματιστεί με διάφορες κινητικές δεξιότητες, όπως διάφορα είδη μπουσουλήματος ή θα προσπεράσει το μπουσούλημα μεταπηδώντας απευθείας στα επόμενα στάδια που είναι η όρθια στάση και το περπάτημα με βοήθεια. Αν παρατηρήσετε το μικρό σας να μπουσουλάει ανάποδα, ή διαπιστώσετε ότι δεν μπουσουλάει καθόλου μην ανησυχήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Γιατί μπουσουλάει ανάποδα; Πιθανόν αυτός ο τρόπος είναι ο πιο αποτελεσματικός για να κινηθεί. Αν έχει μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια από ότι στα πόδια θα χρησιμοποιεί τα πρώτα περισσότερο σπρώχνοντας το σώμα του προς τα πίσω. Φυσικά αυτό δεν του δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ούτε το ενοχλεί από το στιγμή που κινείται και πετυχαίνει το στόχο του. Όταν τα ποδαράκια του δυναμώσουν αρκετά το πιθανότερο είναι να μάθει από μόνο του να μπουσουλάει κινούμενο προς τα εμπρός. Για να το ενθαρρύνετε τοποθετήστε σε μικρή απόσταση μπροστά του το αγαπημένο του παιχνίδι. Ακόμα και αν δυσκολευτεί να το φτάσει, μην σπεύσετε να το του δώσετε αμέσως μιας και η εξάσκηση θα το βοηθήσει να δυναμώσει τους μύες στα πόδια του.  

Και αν δεν μπουσουλήσει καθόλου; Παρομοίως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό με την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζει άλλα κινητικά προβλήματα. Αν την περίοδο που θα έπρεπε να μπουσουλάει κάθεται μόνο του χωρίς στήριγμα, πιάνει αντικείμενα και με τα δύο του χέρια, χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια του ισομερώς και στέκεται στα πόδια του όταν το κρατάει κάποιος, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μπορεί το μωρό σας να προτιμά να ρολάρει, να έρπει ή να στηρίζεται στα έπιπλα για να παραμένει όρθιο από το να μπουσουλάει.

Διαβάστε ακόμα: