Μεγαλώνοντας Ένα Ιδιοφυές Παιδί

Μεγαλώνοντας Ένα Ιδιοφυές Παιδί

5 τρόποι να ενισχύσετε την ευφυΐα του παιδιού σας

H ευφυΐα είναι κάτι που στηρίζεται τόσο σε εκ φύσεως χαρακτηριστικά όσο και σε πράγματα που μπορούν να διδαχθούν και να αναπτυχθούν. Ένα γενετικά προικισμένο παιδί μπορεί να μην αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, εάν δεν λάβει από το περιβάλλον του τα κατάλληλα εφόδια. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει στο πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν την νοητική ανάπτυξη των παιδιών και προσπαθούν να ενημερώσουν για όλα όσα αποτελούν τροχοπέδη στον τομέα αυτόν.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα βασικότερα σημεία:

Περιορίστε τον χρόνο τηλεθέασης στο ελάχιστο

Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει πως τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν τηλεόραση (δείτε γιατί εδώ). Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, 6 στα 10 παιδιά 2 ετών φαίνεται να παρακολουθούν τουλάχιστον 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Μάθετε, όμως, πως για κάθε ώρα που η τηλεόραση είναι ανοιχτή, το παιδί ακούει 25% λιγότερες λέξεις από κάποιον ενήλικα και η αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού περιορίζεται κατά 15%. Ακόμα και η εκπαιδευτική τηλεόραση είναι επιβλαβής, αφού καθυστερεί την γλωσσική ανάπτυξη.

 

Διαβάστε ακόμα: "Επιπτώσεις και από την παθητική τηλεθέαση"

 

Χαρίστε του ένα μουσικό όργανο

Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθησαν σε παιδιά ηλικίας 3 ετών, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, έστω και για 8 μόλις μήνες, αυξάνει την ικανότητα απομνημόνευσης κατά 46%. Επίσης, τα παιδιά που παίζουν πιάνο ή οποιοδήποτε άλλο έγχορδο μουσικό όργανο, αναπτύσουν τις λεκτικές τους δεξιότητες κατά 15%.

Διδάξτε υπομονή και αυτοσυγκράτηση

Σε μια διάσημη πλέον μελέτη του ψυχολόγου Walter Mischel από το Πανεπιστήμιο του Stanford, οι ερευνητές είπαν στα παιδιά πως εάν καθυστερήσουν να φάνε το μπισκότο που τους έχουν δώσει, θα μπορούν να φάνε και ένα δεύτερο. Η ελάχιστη και η μέγιστη αναμονή ήταν 1 και 15 λεπτά αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που έδειξαν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, σκόραραν υψηλότερα στις εξετάσεις SAT ( τεστ για υποψήφιους που επιθυμούν να κάνουν αίτηση σε προπτυχιακά προγράμματα αμερικανικών πανεπιστημίων).

Φέρτε το σε επαφή με τον αθλητισμό

Γνωρίζατε πως 40 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να αυξήσουν σταδιακά το IQ κατά 3,8 βαθμούς; Και δεν είναι μόνο αυτό... Σύμφωνα με έρευνες η αερόβια άσκηση αυξάνει τις γνωστικές ικανότητες ακόμα και κατά 100%, ενώ τα παιδιά που συμμετέχουν σε δυναμικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, πολεμικές τέχνες κοκ) βελτιώνουν κατά 20% τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά, την φυσική και την γλώσσα.

 

Διαβάστε ακόμα: «10 λόγοι για να παίξει τένις»

 

Μην του λέτε ότι είναι «έξυπνο»

Το να επαινείτε την εξυπνάδα οδηγεί στο να μειώνεται η ανεξατησία του παιδιού, να αυξάνει ο φόβος αποτυχίας και να καταπνίγεται η επιθυμία για σκληρή δουλειά. Μην δίνετε, λοιπόν, στο παιδί την εντύπωση πως ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Προτιμήστε να επαινέσετε την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά και δώστε στο παιδί να καταλάβει πως πρέπει να δουλεύει με τον ευατό του για να εξελίσσει τις δυνάμεις του.