Άστο και λίγο από την αγκαλιά σου!

Άστο και λίγο από την αγκαλιά σου!

Όταν η απόφασή να «φοράτε το μωρό σας» αντιμετωπίζεται με αρνητικά σχόλια

Αν επιλέξετε να μεταφέρετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας με τη βοήθεια ενός μάρσιπου ή σλινγκ μην ξαφνιαστείτε αν ακούσετε διάφορα αρνητικά σχόλια από φίλους, συγγενείς, ακόμα και αγνώστους:

«Δεν είναι καλό να το έχεις συνέχεια αγκαλιά!»

«Με το να είναι κολλημένο πάνω σου κακομαθαίνει!»

«Πρέπει να μένει λίγο μόνο του για να γίνει ανεξάρτητο!»

Για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αρνητικότητα κάποιου για την επιλογή σας ή για άλλη επιλογή που αφορά στην φροντίδα του, αναρωτηθείτε για ποιο λόγο ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας είναι αρνητικός. Καλό είναι να αναγνωρίσετε, δηλαδή, αν το αρνητικό σχόλιο εκφράζεται λόγω άγνοιας, ανασφάλειας, φόβου για το άγνωστο ή είναι ένα σχόλιο εντελώς αθώο. Κατανοώντας την αιτία της αντίδρασής του θα είναι πιο εύκολο για εσάς να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις.

Ποιες είναι αυτές; Συγκεντρώσαμε μερικές ενδεικτικές απαντήσεις για διάφορες περιπτώσεις.

«Μου αρέσει να το έχω στην αγκαλιά μου και αυτό μας κάνει και τους δύο χαρούμενους». Πρόκειται για την αλήθεια που σας οδήγησε στην εν λόγω επιλογή. Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε το babywearing, όπως λέγεται αγγλιστί η μεταφορά του μωρού με μάρσιπο ή σλινγκ (η επαφή μαζί σας το ηρεμεί, ο θηλασμός είναι πιο απλός, το δέσιμο μεταξύ σας πιο εύκολο, η κίνηση ανακουφιστική για διάφορους πόνους κοκ.) αλλά αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς που θα πρέπει οι άλλοι να αποδεχτούν.

«Η μεταφορά του μωρού στο σλινγκ είναι πολύ εύκολη. Μακάρι να υπήρχαν τέτοια σλινγκ όταν τα δικά σου παιδιά ήταν μωρά». Πρόκειται για μια απάντηση για όσους θεωρείτε ότι θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Παρουσιάζει ένα πρακτικό πλεονέκτημα και δίνει έμφαση στο τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει οι ίδιοι.

«Είμαι σίγουρη πως έχοντας το στην αγκαλιά μου έχει αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Θα ήθελες να το προσέχεις μέχρι να βάλω κάτι να πιω;». Αν θεωρείτε πως κάποιος είναι αρνητικός επειδή ανησυχεί πως δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με το μωρό όπως φανταζόταν, η παραπάνω απάντηση θα του δείξει πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Φυσικά αυτή η τεχνική δεν είναι κατάλληλη αν το μωρό σας αρχίζει να κλαίει όταν απομακρυνθείτε από το οπτικό του πεδίο.  

«Όταν το μεταφέρω στην αγκαλιά μου, ταυτόχρονα ασκούμαι». Πιθανόν να μην γνωρίζουν ότι το σλινγκ μοιράζει το βάρος σε όλο σας το σώμα και να νομίζουν ότι κάτι τέτοιο σας κουράζει, σας προκαλεί διάφορους πόνους λόγω κακής στάσης κτλ.

«Είδες το τελευταίο του κατόρθωμα; Κάνει γκριμάτσες!». Καμιά φορά δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσετε ή να εξηγήσετε τους λόγους της επιλογής σας, αλλά να εστιάσετε την προσοχή του συνομιλητή σας σε κάτι άλλο που αφορά στο μωρό ώστε να αλλάξετε κουβέντα.